Marco Cavaleri, oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a anunțat că vaccinarea cu serul de la AstraZeneca ar trebuie evitată și la persoanele de peste 60 de ani, transmite Reuters.

Declaraţia a fost făcută duminică, pe fondul temerilor legate de cheagurile de sânge şi pe măsură ce devin disponibile mai multe vaccinuri.

Cu toate că Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) spune că vaccinul AstraZeneca este sigur pentru toate grupele de vârstă, mai multe state membre ale Uniunii Europene au decis să nu îl administreze persoanelor sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 şi 65 de ani, din cauza rarelor cazuri de cheaguri.

Raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă

„În contextul unei pandemii, poziţia noastră a fost şi este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă”, a declarat şeful grupului de lucru COVID-19 Marco Cavaleri pentru ziarul italian La Stampa

Pentru că numărul de cazuri de COVID-19 este în scădere, iar că populaţia mai tânără este mai puţin expusă riscurilor, Cavaleri a spus că ar fi mai bine să se folosească vaccinuri anti-COVID-19 precum Moderna sau Pfizer-BioNTech.

Cavaleri a declarat că ar trebui să evite administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vârsta peste 60 de ani.

„Multe ţări, precum Franţa şi Germania, iau în considerare ideea în lumina disponibilităţii mai mari a vaccinurilor ARNm”.

Guvernul italian a anunţat că va restricţiona utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, după ce un tânăr vaccinat a murit din cauza unei forme rare de coagulare a sângelui.

La fel ca multe ţări europene, Italia a oprit, pentru scurt timp, vaccinul AstraZeneca, în martie, din cauza îngrijorărilor legate de problemele de coagulare a sângelui.

Le-a reluat apoi cu recomandarea ca vaccinul să fie „preferabil” utilizat pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce EMA a declarat că beneficiile sale depăşesc riscuri.

Sursă foto: Dreamstime