Potrivit postării șefului SpaceX și fondatorului Tesla, Elon Musk, introducerea unei limite de vârstă în Statele Unite pentru politicienii care urmează să candideze la alegeri pentru un post în stat ar fi necesară. Omul de afaceri a precizat în mesaj că un plafon la care s-a gândit este acela de 70 de ani, sau puțin sub această vârstă.

„Să stabilim o limită de vârstă, după care va fi imposibil să candidezi la funcții politice. Poate puțin sub 70 de ani”, a scris Elon Musk în mesajul său de pe Twitter.

Dacă o astfel de restricție pentru politicieni ar intra în vigoare, actualul președinte american Joe Biden, care a împlinit deja vârsta de 79 de ani la sfârșitul lunii noiembrie, nu ar mai putea candida la următoarele alegeri prezidențiale. De asemenea, într-o situație similară se află și fostul președinte american, Donald Trump. Acesta depășește la rândul său plafonul de vârstă pe care-l propune Elon Musk, având deja vârsta de 75 de ani.

Măsura ar schimba calculele viitoarelor alegeri din SUA

Sugestia miliardarului vine la scurt timp după ce a apărut vestea că actualul președinte american Joe Biden va fi supus unei proceduri medicale pe 19 noiembrie, ca parte a unui examen fizic de rutină. Din această cauză, Kamala Harris va deveni pentru scurt timp președinte interimar al Statelor Unite.

Joe Biden este cel mai în vârstă președinte al Statelor Unite de până acum. El va trece de vârsta de optzeci de ani în campania electorală pentru următoarele alegeri prezidențiale din 2024. De asemenea, dacă va fi reales și va duce la capăt un al doilea mandat complet, Biden ar părăsi fotoliul prezidențial la vârsta de 86 de ani.

Potrivit unui raport al „Wall Street Journal”, în anul 2019, vârsta medie a congresmenilor americani depășea 59 de ani.

În cazul în care aceste restricții pentru politicienii americani ar intra în vigoare, ar schimba într-o bună măsură viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite, dar și viitoarea componență a Congresului, care va fi reînnoită în urma a alegerilor intermediare din 2022.