După cum relatează ProPublica, Elon Musk, care are o avere de 152 de miliarde de dolari, a plătit mai puțin de 70.000 de dolari impozite federale pe venit în anii 2015 și 2017, iar în 2018 niciun dolar.

Elon Musk nu a plătit impozite federale

CEO-ul Tesla a încercat să se justifice, după ce adepții săi de pe Twitter l-au întrebat cum e cu situația sa fiscală, potrivit Observer.

Se pare că Musk ar fi plătit datoria în 2016, când ar fi vîndut peste 1 miliard de dolari de opțiuni pe acțiuni. Dar „adevărata sa rată de impozitare” pentru perioada 2014-2018 este de doar 3,27%, mult mai mică decât cea a unei gospodării americane medii, susține ProPublica.

Apărătorii lui Musk au contestat calculul ProPublica. „Dacă se calculează taxa pe avere, atunci Elon Musk ar fi trebuit să vândă acțiuni Tesla în valoare de miliarde de dolari”, a scris pe Twitter un inginer indian. „Acest lucru ar fi îngrozitor pentru prețul acțiunilor și ar putea afecta mulți acționari”, a continuat el.

„Exact”, a răspuns Musk. „Singura dată când am vândut acțiuni Tesla a fost când opțiunile pe acțiuni expirau și nu am avut de ales. ” El a adăugat: „Voi continua să plătesc impozite pe venit în California, proporțional cu timpul petrecut în acest stat, ceea ce este și va fi semnificativ”.

Anunţul lui Musk

Anul trecut, Musk anunța că va „vinde aproape toate bunurile fizice”, inclusiv proprietățile, astfel încât să se poată concentra pe gestionarea Tesla, SpaceX și pe celelalte proiecte ale sale.

El a confirmat acum că le-a vândut pe toate, cu excepția unei case. „Da, mi-am vândut casele, cu excepția uneia, din Bay Area, închiriată pentru evenimente”, a scris Musk pe Twitter.

ProPublica susține că, prin folosirea unor „strategii fiscale perfect legale, mulți bogați reușesc să-și reducă facturile fiscale federale la zero sau aproape zero”, chiar dacă averile lor au crescut în ultimii ani. Astfel, cei mai bogați 25 de americani plătesc un impozit mai mic decât majoritatea angajaților din SUA.