Legea circulației a fost recent modificată pentru a li se oferi o facilitate șoferilor din România. Aceștia vor putea să obțină un permis auto online începând cu 1 iunie anul acesta. Această nouă posibilitate este disponibilă doar în anumite condiții și implică anumite costuri.

Pentru a beneficia de permisul auto online, este necesar să îndeplinești următoarele condiții.

Nou permis auto online în anumite situații

Facilitatea este disponibilă doar pentru cei care au dobândit deja dreptul de a conduce un vehicul. Costul pentru obținerea permisului auto online variază în funcție de categoria și perioada de valabilitate a permisului solicitat.

Deci, șoferii pot solicita un nou permis auto online în următoarele situații:

Condiții obligatorii pentru carnetul de conducere

Facilitatea oferită de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări presupune emiterea unui duplicat al permisului original. Duplicatul va avea aceeași valabilitate ca și documentul inițial, însă poate fi emis doar pentru cei înregistrați în baza de date a DGPCI (fosta DRPCIV).

Pentru a obține un permis auto online, trebuie să îndepliniți următoarele condiții obligatorii:

 • Aveți nevoie de un cont de utilizator pentru accesul online.
 • Pentru a crea acest cont, trebuie să vă prezentați fizic la Direcția de Permise Auto, unde veți completa o cerere și veți furniza actul de identitate și permisul auto.
 • De asemenea, trebuie să furnizați o adresă de email validă.
 • După verificarea și înregistrarea informațiilor în baza de date, veți primi o parolă.
 • Utilizând adresa de email și parola, vă puteți conecta pe platforma www.dgpci.mai.gov.ro pentru a solicita permisul auto online.
permisul auto
SURSA FOTO: Capital

Pașii de urmat pentru a obține un duplicat

Pentru a solicita un duplicat după un permis auto online, urmați acești pași:

 1. Conectați-vă la contul DGPCI pe platforma www.dgpci.mai.gov.ro.
 2. Transmiteți online următoarele documente:
 3. Cererea de emitere a unui duplicat după permisul auto.
 4. Actul de identitate scanat sau fotografiat.
 5. Achitați taxa de emitere a noului document, care este de 89 de lei. Aceasta poate fi plătită și online.

Există situații în care nu se poate solicita online un nou permis auto:

 • Persoanele care nu au dobândit dreptul de a conduce un autovehicul nu pot solicita emiterea online a permisului auto. Acestea trebuie să urmeze cursurile unei școli de șoferi acreditate. Ele trebuie să susțină examenele teoretic și practic în mod tradițional.
 • Persoanele ale căror permise auto au expirat trebuie să se prezinte personal la sediul DGPCI pentru reînnoirea acestora. Acolo vor fi verificate documentele necesare. După achitarea taxei de preschimbare a permisului și verificarea înregistrărilor, li se va emite noul document.

Șoferii cărora le-a fost reținut permisul de către poliție sau anulat nu pot solicita online emiterea unui nou permis auto. Codul Rutier spune că pentru aceste categorii de persoane, procedura necesită prezența fizică la sediul DGPCI pentru a finaliza formalitățile legate de permisul auto.