Anunț important pentru părinți! Elevii ar putea fi testați de două ori pe săptămână. Sorin Cîmpeanu tocmai a anunțat

Ministrul Educației spune că elevii ar putea fi testați de două ori pe săptămână, subliniind, totodată, că este nevoie și de 70 de milioane de teste de salivă până la finalul semestrului în curs.

„Lucrăm pentru a estima numărul testelor non-invazive care să fie administrate elevilor şi personalului didactic. (…) E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare pentru că au rămas 11 săptămâni din semestrul I, având în vedere că procesul de screening înseamnă 6,4 milioane de teste necesare săptămânal, deci 70 de milioane de teste până la finalul semestrului”, a precizat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că în școli se fac teste antigen și că Ministerul Sănătății a suplimentat numărul testelor puse la dispoziția unităților de învățământ cu 280.000.

Sorin Cîmpeanu: Este o măsură de screening

La finalul lunii septembrie, ministrul Educației a spus că este de părere că nu ar fi nevoie de solicitarea de acorduri din partea părinților pentru folosirea în școli a testelor cu probe din salivă.

„Nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de saliva”, afirma ministrul.

Sorin Cîmpeanu declara că testul de salivă nu este un act medical, subliniind că nu este nevoie să se exagereze în acest sens.

„E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, spunea ministrul.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu