Italia redeschide școlile! Elevii vor fi supuși unui test de salivă?

Autoritățile din Italia punctează că testele de salivă sunt potrivite pentru elevi şi se pot utiliza la scară largă, conform informațiilor transmise de către reuters.com

Totodată, aceste teste pot fi integrate în sistemul educaţional zilnic fără prea mult efort, completează oficialii italieni. Trebuie menționat că, în momentul de față, spitalul Maggiore din Trieste evaluează un test de salivă care poate determina în doar trei minute dacă o persoană este infectată cu noul coronavirus.

Lupta anti-COVID în Italia

Italia a anunţat marţi că aprobă vaccinul Johnson & Johnson împotriva COVID-19, considerat “sigur”, şi că îl recomandă persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, notează AFP, citată de Agerpres.

Anunţul a fost făcut la scurt timp după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde acestui ser, considerând favorabil raportul dintre beneficiu şi risc.

În decizia luată marţi, autoritatea de reglementare europeană a estimat că cheagurile de sânge care apar la câteva persoane vaccinate ar trebui să fie listate ca efect secundar “foarte rar” al acestui vaccin.

Prin urmare, Italia a decis că vaccinul SUA ar trebui considerat “definitiv sigur”, au făcut cunoscut autorităţile sanitare într-un comunicat.

„Ar trebui să fie administrat, de preferinţă, persoanelor de peste 60 de ani”, precum şi persoanelor cu risc în faţa virusului, au adăugat autorităţile.

Aceleaşi reguli au fost adoptate în Italia pentru vaccinul grupului suedezo-britanic AstraZeneca, a cărui administrare a provocat, de asemenea, cazuri de cheaguri de sânge.

Amintim că, EMA a confirmat o ”legătură posibilă” între vaccinul anti-COVID-19 produs de compania Johnson & Johnson şi cazurile rare de formare a unor cheaguri sangvine (tromboze) la persoane adulte vaccinate cu acest ser în SUA, dar a apreciat că beneficiile depăşesc riscurile şi susţine vaccinarea cu acest ser în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Sursă foto: Dreamstime