Vineri seara, a fost semnat ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii privind prezenţa fizică a elevilor în şcoli şi în cazul în care rata de incidenţă trece de 6 la mia de locuitori. Ordinul a fost trimis apoi către Monitorul Oficial, pentru publicarea până la ora 21:00.

Anunţul făcut de către Sorin Cîmpeanu

Anunţul a fost făcut de către Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

“A fost semnat ordinul comun Educaţie – Sănătate pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 şi s-a trimis la Monitorul Oficial spre publicare până la ora 21:00.

Apreciez colaborarea cu Ministerul Sănătăţii, INSP şi CNSU”, a declarat, vineri, ministrul Educaţiei.

CNSU aprobase deja hotărârea prin care cele două ministere pot modifica ordinul comun

Joi, 30 septembrie, CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă) a aprobat hotărârea prin care ministerele Educaţiei şi Sănătăţii sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori, transmite Agerpres.

În acelaşi timp, Comitetul a abilitat cele două ministere să stabilească modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.

Ordinul CNSU se referă şi la utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători, educatori. Acesta prevede şi faptul că studenţii vaccinaţi anti-COVID vor avea prioritate la cazare în cămine.

Florin Cîţu, explicaţii despre modalitatea de desfăşurare a cursurilor în şcoli

Joi seara, premierul Florin Cîţu a vorbit, la Televiziunea Română, despre modul în care se vor desfăşura cursurile.

„Eliminăm trecerea în online la incidența de 6 la mie, dar pe fiecare școală în parte se vor lua decizii. Vom monitoriza săptămânal. În toată Europa școlile sunt deschise. Ce mă interesează este ca personalul didactic să fie vaccinat sau testat.

Se vor face teste pentru a se vedea care este situația acolo. Pe fiecare clasă în parte și apoi pe școală. Sunt teste simple, încercăm să oferim toate variantele pentru ca școlile să fie deschise. Copilul netestat rămâne în online. Se fac comenzi pentru teste, unele sunt pe stoc, dar se va urgenta procedura pentru a avea teste cât mia rapid”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Sursa foto: Dreamstime