Elena Udrea, soluție pentru lipsa forței de muncă

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, a transmis un mesaj din spatele gratiilor cu privire la situația cu care se confruntă constructorii autostrăzii Pitești – Sibiu. Aceștia din urmă se plâng din cauza lipsei forței de muncă. Drept urmare, vor fi nevoiți să angajeze muncitori străini.

Fostul ministru a venit cu o soluție în acest sens. Elena Udrea spune că zecile de mii de condamnați ar putea să le ia locul muncitorilor străini. Așa România nu va mai fi umplută de africani și asiatici, iar condamnații vor avea ceva de făcut.

„Constructorii autostrăzii Pitești – Sibiu se plâng că nu au muncitori și caută forță de muncă în satele de pe traseul șantierului.

Pentru că nu găsesc, au spus că vor apela la muncitori străini. De ce nu angajează deținuți? În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați, care stau fără să facă nimic în pușcării?”, spune ea.

Variantă mai avantajoasă pentru angajatori

În mesajul publicat pe pagina sa de Facebook, Elena Udrea spune că această variantă este mai avantajoasă pentru angajatori. Ei ar obține, în acest mod, forță de muncă mai sigură și la costuri mai mici.

În același timp, și penitenciarele ar avea de câștigat de pe urma acestei variante, la fel și deținuții.

„Este o varianta mult mai avantajoasă pentru angajatori, care ar obține forță de muncă mai sigură și la costuri mult mai mici, aducând astfel benefici atât penitenciarelor, care încasează o parte din salarii cât si deținuților”, continuă Elena Udrea.

Fostul ministru spune că deținuții vor câștiga, în acest fel, bani și zile deduse din pedepse. De altfel, își vor menține capacitatea de muncă și se vor reabilita și integra mult mai rapid în societate după eliberare.

„Aceștia vor câștiga bani si zile deduse din pedepse, dar cel mai important, ei își vor menține capacitatea de muncă, se vor reabilita si integra mult mai bine si rapid in societate după eliberare”, mai spune ea.

Elena Udrea
Elena Udrea/ SURSA FOTO: Facebook

România trebuie să se concentreze pe reintegrarea și reabilitarea deținuților

Elena Udrea a subliniat necesitatea unei abordări mai pragmatice la nivelul Ministerului Justiției. Ea a menționat că este important să se aibă în vedere nu doar ideea de a umple închisorile din România și de a construi altele noi, cheltuind sute de milioane de euro.

Elena Udrea a evidențiat importanța concentrării pe reintegrarea și reabilitarea deținuților. Fostul ministru consideră că această abordare:

  • ar putea reduce semnificativ rata mare de recidivă din România
  • ar putea contribui la combaterea infracționalității

„Este necesară o abordare mai pragmatică la nivelul Ministerului Justitiei care sa aibă in vedere nu doar să umple pușcăriile din Romania și să mai facă altele noi cheltuind sute de milioane de euro, ci sa se ocupe de reintegrarea si reabilitarea deținuților, ceea ce ar reduce gradul mare de recidivă pe care il are Romania si ar combate infracționalitatea.”, mai spune ea.

Reintroducerea unei pedepse cu executare la locul de muncă

Elena Udrea spune că ideea reintroducerii pedepsei cu executare la locul de muncă ar fi o opțiune benefică și eficientă.

Ea a argumentat că, în loc să ținem zeci de mii de oameni în închisori fără a-i implica în activități productive, ceea ce generează o cheltuială anuală de 400.000.000 de euro pentru întreținerea lor, ar fi mai util să fie angajați să-și corecteze greșelile prin muncă.

Această abordare ar putea elimina necesitatea aducerii de muncitori străini pentru construcția autostrăzilor, conform declarației Elenei Udrea.

„Este o bună idee sa se reintroducă pedeapsa cu executare la locul de muncă, atât de folosita si eficientă in trecut.

Astfel in loc să ții zeci de mii de oameni buni de treaba in pușcării fără să îi pui să facă nimic, doar cheltuind 400.000.000€ anual cu întreținerea lor, mai bine ar fi sa ii pui sa își îndrepte greșelile muncind. In felul acesta nu ar mai fi nevoie sa aducem străini să ne construiască autostrăzile”, a arătat Elena Udrea.