Adrian Porumboiu, apel la Guvern pentru protejarea sectorului privat din România

Omul de afaceri Adrian Porumboiu este profund nemulțumit de ultimele decizii ale guvernanților care vizează piața muncii.

El spune că România trebuie să se pregătească pentru un nou exod al muncitorilor, dacă toate măsurile anunțate de Guvern devin realitate.

Invitat la emsiunea „Insider politic” de la Prima TV, cu investiţii în domeniul agricol spune că a fost la început încântat de faptul că Marcel Ciolacu a ajuns prim-ministru. Ulterior, liderul PSD l-a dezamăgit, prin aceste măsuri de tăieri practicate în mai multe domenii.

Porumboiu îl îndeamnă pe premierul României să lase sectorul privat să trăiască, iar tăierile să fie făcute în alte locuri.

„Prima dată, am fost încântat când văzut că, după Marghiloman, a apărut un prim-ministru din Buzău. Mă refer la domnul Ciolacu. Numai că Marghiloman era capitalist şi ştia ce trebuie să facă.

Acum, domnul prim-ministru face pe croitoraşul cel viteaz: taie, taie, taie! Taie de unde trebuie, dar lasă sectorul privat să trăiască!”, a declarat sâmbătă Adrian Porumboiu.

România s-ar putea confrunta cu un nou exod al forței de muncă. Oamenii vor fi nemulțumiți de eliminarea facilităților

Afaceristul afirmă că relația cu forța de muncă din România se stabilizase cât de cât în urma unei ordonanțe de urgență anterioare, care venea cu o serie de facilități în domeniu.

Noile prevederi aruncă însă totul în aer, iar angajații nemulțumiți vor pleca în masă, crede Porumboiu.

El adaugă faptul că nu firmele private au „găurit” bugetul și așadar nu este în regulă ca ele să suporte consecințele.

„Au dat o Hotărâre de Guvern (ordonanţă de urgenţă – n.r.), care era valabilă până în 2028, referitoare la anumite facilităţi: pentru construcţii, agricultură şi industrie alimentară. Nu plăteau CASS. Se stabilizase cât de cât relaţia cu forţa de muncă, pentru că foarte mulţi pleacă afară.

Dacă un angajat avea 5.000 de lei brut, lua 4.000 de lei în mână. Dacă avea 6.000 de lei brut, lua spre 5.000 net. Pe salariat nu-l interesează cât îi dai brut, el vrea să vadă ce are în mână, să cumpere ce are de cumpărat.

Vor pleca iar. Nu poţi să spui după un an de zile că venim şi modificăm pentru că bugetul e găurit. Dar cine l-a găurit? L-au găurit firmele private? L-au găurit tot ei, pentru că nu au luat măsurile care se impun”, a mai precizat Adrian Porumboiu.

ANAF, pus la zid pentru proasta colectare

Fostul finanțator al echipei de fotbal FC Vaslui a mai criticat, în aceeași emisiune, și modul în care ANAF nu reușește să colecteze suficiente venituri la bugetul de stat.

Mai mult, s-ar putea face economii din banii pe care partidele politice le încasează de la buget, mai spune el.

„La colectare, (guvernanţii – n.r.) n-au avut acel dram de iniţiativă să înţeleagă că nu poţi să ţii 20-25 de ani un director de ANAF la un judeţ.

Ăla s-a obişnuit cu toate relele de pe lumea asta, e un fel de vătaf acolo, dar nu poate să-l schimbe, că e ba de la PNL, ba de la PSD. Ei joacă tot timpul o horă acolo. (…)

Dacă tot taie, de ce un partid, n-are importanţă care, trebuie să ia 36-37 de milioane de euro pe an din bugetul statului?

Băieţi, daţi banii ăia jos, că e criză! Tai de la un om care are 5.000 de lei pe lună?”, a mai afirmat Adrian Porumboiu.