Elena Ceaușescu se îmbrăca după Neckerman! Cine i-a furat bijuteriile?

Deși românii bănuiau că ținutele celei mai iubite fiice ale neamului erau croite de cei mai mari creatori de modă ai lumii, singurul „designer” în care Elena Ceaușescu părea să aibă încredere era revista nemțească „Neckerman”.

„O altă surpriză neimaginabilă a mea a fost aceea de a afla că ea nu a avut niciun fel de stilist și că se îmbrăca de una singură. Și se îmbrăca având la dispoziție cam ce aveam și eu.” a dezvăluit profesorul universitar Lavinia Betea în cadrul podcastului EVZ Capital, Istoria Secretă. „Se uita pe revistele Neckerman. Ce era Neckerman-ul? Un catalog nemțesc de confecții pret-a-porter.  Confecții de serie. Și ce era Burda? Era o revistă cu tipare pentru croit. Ea se uita pe acele reviste și aducea materiale din străinătate, asta cumpăra, multe materiale, alegea modelele, știind ce o avantajează, se uita înainte ce se purta, se informa asupra protocolului la întâlnire, cu ce se merge, cu rochie lungă, cu bijuterii și nu încurca protocolul.”, a mai povestit Lavinia Betea, autoarea biografiei Elena Ceaușescu.

Singurul moment în care Elena Ceaușescu a încălcat protocolul, a făcut-o intenționat, chiar în fața reginei Marii Britanii. „N-avea cum să-l respecte. Ea nu avea cum să facă o reverență în fața reginei, considerând că nu este nici pe departe supusa reginei. Ar fi fost ceva care ar fi răsturnat lumea în lagărul comunist.”, a arătat Lavinia Betea.

Unde sunt bijuteriile Elenei Ceaușescu?

Dacă ținutele nu ieșeau în evidență cu mimic, Elena Ceaușescu se lăuda cu o impresionantă colecție de bijuterii pe care le etala cu fiecare ocazie. „Era un adevărat tezaur și când spun acest lucru, mă bazez pe anumite inventare pe care le-am văzut. Inventare de la gospodăria de partid, unde erau inventariate bijuteriile primite în diverse țări, în Pakistan, în Iran, în Australia, în China și unde acestea erau descrise în sensul de colier metal galben, pietre albastre, greutate și atât. Nu era trecută valoarea.”, a precizat profesorul universitar Lavinia Betea, despre tezaurul căruia i s-a pierdut urma. „Nu știm unde sunt acestea. Nu știm unde se află.”

Secretele familiei Ceaușescu le puteți descoperi în podcastul EVZ Capital „Istoria Secretă”, moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, cu episoade noi în fiecare săptămână.