Cel mai important titlu era întotdeauna menționat primul – Academician – titlu obținut în anul 1974, alături de două nume cu adevărat importante ale științei și culturii românești.

E primită la pachet cu Ana Aslan (…) și Zoe Dumitrescu Bușulenga, o tripletă extraordinară care arăta cum femeile au devenit excepționale.”, povestește profesorul universitar Lavinia Betea în cadrul podcastului EVZ Capital „Istoria Secretă” moderată de jurnalistul Ionuț Cristache.

Scrisoarea umilitoare redactată în numele Academiei Române

În momentul primirii în Academia Română, Elena Ceaușescu colecționase deja o serie de titluri remarcabile în lumea științei, dintre care enumerăm titlul de Membru de Onoare al Societății Internționale de Chimie Industrială din Franța și Membru activ al Academiei de Științe din New York. Cu alte cuvinte recunoașterea ei depășise deja granițele țării de câțiva ani, iar acordarea titlului de membru al Academiei Românie părea să fi rămas o formalitate.

11 ani mai târziu, Academia Română își duce umilința până la sfârșit

„Când a fost primit Ceaușescu în Academie, academicienii i-au adresat o scrisoare prin care-l rugau să-i onoreze cu prezența lui.”, amintește profesorul universitar Lavinia Betea. Astfel, la 11 iulie 1985, Nicolae Ceaușescu devine membru titular și președinte de onoare al Academiei Române. Fostul șef de stat și-a menținut acest titlu până după momentul condamnării la moarte din 25 decembrie 1989.

La o zi după execuție, pe 26 decembrie, o parte din membrii Academiei Române s-au întrunit de urgență și au hotărât retragerea titlurilor celor doi, încercând astfel să repare cea mai mare rușine din istoria instituției.

Povestea neștiută a Elenei Ceaușescu și detalii fascinante din biografia ei pot fi urmărite în cadrul podcastului EVZ Capital „Istoria Secretă” moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, cu episoade noi în fiecare Marți și Miercuri de la ora 15:00.