Deși nu a fost acceptat oficial de câtre PSD, Nicolae Ciucă a stat totuși, joi, la masa negocierilor cu Marcel Ciolacu.  Astfel, viitorul Guvern ar putea fi votat săptămâna viitoare.

Ales pentru a doua oară, Nicolae Ciucă ar avea acum şanse reale să devină premier. În ziua în care a pierdut oficial șansa de a fi prim ministru în perioada următoare, Florin Cîțu a evitat să vină la sediul de partid și să stea lângă colegii săi. S-a conectat online în ședința de la Palatul Victoria și l-a propus rapid pe Nicolae Ciucă, care a primit votul tuturor liderilor PNL.

Acum, tot ce rămâne de făcut este ca social-democrații să agreeze și formal propunerea ca Nicolae Ciucă să conducă Guvernul. Din partea lor, îl va conduce Marcel Ciolacu, atunci când îi va veni rândul.

În această formulă, PSD ar urmă să primească ministerul Finanțelor, Secretariatul General al Guvernului, iar liberalii să rămână cu Ministerul Justiției. Vor fi și doi vicepremieri, unul PSD și unul UDMR. Marcel Ciolacu ar urma să fie președintele Camerei Deputaților, iar Florin Cîțu ar putea ajunge președintele Senatului.

Liderii PNL și PSD promit că săptămâna viitoare vom avea un Guvern învestit în Parlament.

Nicolae Ciucă ar putea fi viitorul premier

„Am încheiat o rundă consistentă de negocieri. Am reuşit să înaintăm pe aspectele care erau pe dezbatere la nivelul coaliţiei. S-au făcut paşi importanți atât pe ce înseamnă pachetul social, cât şi pe ce înseamnă faptul că agreăm să găsim soluţii, astfel încât să nu creștem taxele. Am stabilit să avem un procent de 7% pentru investiții în bugetul anului viitor şi un calendar astfel încât pănă joi să avem un guvern”, a spus Nicolae Ciucă joi seara.

Pe de altă parte, surse politice declarau pentru Antena 3 că pentru a ajunge la propunerea lui Nicolae Ciucă, Florin Cîțu ar fi impus niște condiții drastice. Mai exact, liderul PNL i-ar fi cerut lui Klaus Iohannis o serie de garanții pentru a ceda funcția de premier în fața generalului Ciucă.

Florin Cîțu ar fi cerut să rămână președintele PNL, să vină la șefia Senatului, să numească miniștrii liberali, dar şi control asupra numirilor din instituțiile din eșalonul doi, spun sursele citate.