Luni seară au negocieri intense la Palatul Victoria. PSD și PNL negociază viitorul Guvern, dar și funcția de premier în contextul în care Florin Cîțu nu mai este o opțiune.

Surse din cele trei partide politice au declarat pentru Digi24 că va fi rotație de premieri fără UDMR, adică Kelemen Hunor nu va putea fi desemnat pentru a conduce guvernul.

Totodată, aceleași surse spun că Florin Cîțu dorește ca rotatia să înceapă cu Marcel Ciolacu, propunerea PSD pentru postul de prim-ministru. Amintim faptul că marți seara, Biroul Executiv al PNL trebuie să voteze aceasta propunere cu care Cîțu se va prezenta în fața partidului.

Sursele politice spun că alegerea lui Florin Cîțu nu ar fi una întâmplătoare și are ca scop oprirea lui Nicolae Ciucă din drumul său către funcția de premier, în contextul în care liderul PNL se teme de faptul că nominalizarea lui Ciucă i-ar sabota autoritatea în partid.

PSD-ul nu îl vrea premier pe Florin Cîțu

În același timp, surse din PNL au declarat pentru news.ro că liberalii trebuie să introducă varianta rocadei premierilor, la un an şi jumătate, în forul de conducere, pentru validare.

”Liberalii nu vor accepta niciodată ca PSD să aibă primul premierul”, au spus sursele, precizând că premierul trebuie să fie de la PNL obligatoriu.

Pe de altă parte, aceleași surse mai spun că Florin Cîţu ar prefera ca PSD să dea primul premierului, pentru ca PNL să păstreze Ministerul Finanţelor Publice. La polul opus, social-democraţii ar accepta ca primul premier să fie liberal doar cu condiţia ca acesta să nu fie Florin Cîţu.

Sursele din PNL mai spun că la consultările de la Cotroceni, partidele pot merge cu mai multe variante de premier, iar decizia finală va sta în mâinile președintelui. În ceea ce privește împărţirea portofoliilor, aici se va merge pe domenii, iar liberalii nu vor să renunţe nici la Finanţe, nici la Educaţie, Sănătate, Apărare, Energie, Transporturi.

Cele două mari partide îşi vor împărţi ministerele în funcţie de importanţa lor, primele cele avizatoare, Justiţie cu Finanţe, apoi cele de forţă, Apărare cu Interne, economice, muncă, cultură, etc.

Liberalii mai spun că până la finalul acestei săptămâni se dorește ca noul Guvern să fie finalizat, urmând ca audierile şi votul în plenul comun, să aibă loc cel târziu săptămâna viitoare.