Joi, 13 ianuarie, Valeriu Gheorghiță a anunțat că în România, începând cu data de 17 ianuarie, doza booster va putea fi administrată după 4 luni de la completarea schemei de imunizare. Pe de altă parte, de la sfârșitul lunii ianuarie, părinții își vor putea vaccina copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

În prezent, rata de acoperire a grupei de vârstă 12-15 ani este de 16%, conform datelor publicate de Ministerul Sănătății. Pentru a clarifica problema miocarditei la copii, Valeriu Gheorghiță a dat exemplul datelor înregistrate în campania de vaccinare din SUA.

„În SUA sunt în momentul de față peste 37 de milioane de doze administrate la grupa de vârstă 5-11 ani. Știu că principala temere era legată de riscul de miocardită, care se pare că este mult mai redus decât la grupa de vârstă 12-18 ani”, precizează coordonatorul campaniei de vaccinare.

Miocardita la copii

Conform datelor din Statele Unite ale Americii analizate de Valeriu Gheorghiță, riscul apariției miocarditei la grupa de vârstă 5-11 ani este mai mic decât cel al grupei de vârstă 12-18 ani. Incidența descoperită este de 2 cazuri la 1 milion de copii vaccinați.

„Rata de apariție a miocarditei la grupa 5-11 ani a fost de două cazuri la un milion de doze administrate, în mod deosebit după doza 2, față de grupa de vârstă de peste 12 ani care era de aproape 10 ori mai mult, iar din acest punct de vedere avem date suplimentare care ne arată că vaccinurile împotriva Covid-19 au eficiență de 91% în prevenirea acelor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice pediatrice”, declară Valeriu Gheorghiță.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a aprobat începerea campaniei de vaccinare a copiilor care se află în grupa de vârstă 5-11 ani. Valeriu Gheorghiță a anunțat că părinții își pot programa de pe acum copii la vaccinare pentru data de 26 ianuarie. Doza booster va putea fi acordată și copiilor de peste 12 ani după 4 luni de la finalizarea schemei complete de vaccinare.