Marea Britanie nu e de acord cu vaccinarea copiilor. Organismul consultativ al guvernului britanic (JVCI) a refuzat să dea undă verde vaccinării copiilor sănătoși cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani din motive de sănătate.

JCVI a declarat că guvernul ar trebui să ia în considerare măsuri mai ample, inclusiv întreruperea școlilor. Guvernul ceruse medicilor șefi să analizeze dacă acest lucru are un efect hotărâtor.

În schimb, încă 200.000 de adolescenți cu boli severe vor fi acum eligibili pentru două doze de vaccin. Medicii au identificat faptul că copiii cu afecțiuni cronice cardiace, pulmonare și hepatice prezintă un risc mult mai mare de Covid decât copiii sănătoși.

Efectul secundar care provoacă îngrijorare

Decizia privind copiii sănătoși s-a bazat pe îngrijorarea cu privire la un efect secundar extrem de rar al vaccinului Pfizer care provoacă inflamația inimii. Dar, deoarece copiii prezintă un risc atât de scăzut de virus, s-a decis că vaccinarea oferă doar un “câștig marginal” și, prin urmare, există dovezi “insuficiente” pentru a recomanda vaccinul în masă.

Cu toate că unele ţări au coborât mai jos pragul de la care pot fi vaccinate anti-COVID persoanele, în Marea Britanie sunt imunizaţi doar adulţii de peste 18 ani, excepţia fiind făcută doar în rândul minorilor cu vârsta de peste 12 ani dacă sunt parte a categoriei vulnerabile, adică în cazul în care prezintă risc de îmbolnăvire şi de contractare a unei forme severe de COVID-19.

Deciziile autorităţilor britanice privind programul de imunizare au la bază recomandările făcute de JCVI.

Singurul vaccin autorizat în Marea Britanie pentru a fi administrat minorilor de sub 18 ani este cel dezvoltat de Pfizer/BioNTech, bazat pe tehnologia ARN mesager. Potrivit ultimelor date oficiale, Marea Britanie a vaccinat cu prima doză 88,7% din populaţia adultă, în timp ce 73% dintre adulţi au primit deja ambele doze de vaccin.

Sursa foto: Dreamstime