Veşti îngrijorătoare privind vaccinarea anti-COVID vin din Marea Britanie!

Cercetătorii britanici nu par să considere o idee bună vaccinarea minorilor între 12 şi 16 ani

Cu toate că unele ţări, precum Statele Unite sau Canada, au început deja să permită vaccinarea tuturor minorilor cu vârsta mai mare de 12 ani, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie nu par să fie de acord cu acest prag de vârstă şi fac o recomandare privind vaccinarea a adolescenţilor cu vârsta de 16 şi 17 ani.

Acest lucru ar trebui făcut pentru a ajunta la scăderea ratei de infectare în Marea Britanie, scriu jurnaliştii de la BBC.

Comitetul Comun de Vaccinare şi Imunizare din Marea Britanie (JCVI) speră ca recomandarea să fie lansată cât mai repede, astfel încât vaccinările împotriva noului coronavirus în rândul grupei de vârstă 16-17 ani să poată începe peste câteva săptămâni.

Cu toate că unele ţări au coborât mai jos pragul de la care pot fi vaccinate persoanele, în Marea Britanie sunt imunizaţi doar adulţii de peste 18 ani, excepţia fiind făcută doar în rândul minorilor cu vârsta de peste 12 ani dacă sunt parte a categoriei vulnerabile, adică în cazul în care prezintă risc de îmbolnăvire şi de contractare a unei forme severe de COVID-19.

Deciziile autorităţilor britanice privind programul de imunizare au la bază recomandările făcute de JCVI.

Singurul vaccin autorizat în Marea Britanie pentru a fi administrat minorilor de sub 18 ani este cel dezvoltat de Pfizer/BioNTech, bazat pe tehnologia ARN mesager.

Potrivit ultimelor date oficiale, Marea Britanie a vaccinat cu prima doză 88,7% din populaţia adultă, în timp ce 73% dintre adulţi au primit deja ambele doze de vaccin.

Apel către femeile însărcinate din Marea Britanie

Recent, femeile însărcinate din Marea Britanie au fost încurajate să se vaccineze, având în vedere riscurile generate de varianta Delta a SARS-CoV-2.

„Vaccinul anti-COVID-19 poate să vă ţină, pe voi, pe bebeluşul vostru şi pe apropiaţii voştri, în siguranţă şi în afara spitalelor”, a declarat Jacqueline Dunkley-Bent, directoarea asociaţiei moaşelor din Anglia, în contextul în care doar un mic procent din femeile însărcinate din Marea Britanie s-au vaccinat până în prezent împotriva noului coronavirus.

Într-o scrisoare deschisă adresată vineri colegelor ei de breaslă şi femeilor vizate, ea le-a îndemnat pe „femeile însărcinate să ia măsuri pentru a se proteja şi pentru a-şi proteja bebeluşii”, subliniind că „vaccinul salvează vieţi”.

Acest avertisment intervine după publicarea săptămâna trecută a unui studiu „îngrijorător” realizat de Universitatea Oxford, care a arătat că 99% din femeile însărcinate şi spitalizate din cauza noului coronavirus nu erau vaccinate şi că 10% din femeile însărcinate şi spitalizate necesită internare în secţii de terapie intensivă.