Știm că apa este importantă, dar experții sugerează să adăugăm puțină sare în paharul cu apă pentru a obține diverse beneficii pentru sănătate.

Supermodelul Elle Macpherson este un fan al acestei tendințe, bând apă sărată de ceva vreme. Ea lasă peste noapte, lângă pat, un pahar cu apă, în care a pus puțină de sare roz de Himalaya, și o bea imediat cum se trezește, scrie Vogue.

Folosiți o sare bogată în minerale sau un plic de electroliți

Pentru a face singur băutura sănătoasă, aveți nevoie de o sare bogată în minerale (cea de Himalaya este ideală) sau de un plic de electroliți. Folosit adesea de sportivii profesioniști după un antrenament, acum există o mulțime de mărci care oferă electroliți sub formă de pliculețe.

Jo Woodhurst, șeful departamentului de nutriție la Ancient + Brave, explică că băuturile cu electroliți au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, pe măsură ce oamenii au devenit conștienți de riscurile deshidratării, care pot duce la scăderea nivelului de energie, dureri de cap cronice și inflamații.

Ce sunt electroliții și de ce corpul are nevoie de ei pentru a funcționa corect

Știm cât de important este să bei suficientă apă, dar mulți oameni nu știu că mineralele cu o sarcină electrică, adică electroliții, joacă un rol crucial în hidratarea la nivel celular.

Corpul unui adult este format din aproximativ 60% apă, iar un procent mare din aceasta se găsește în interiorul celulelor noastre, unde este folosită în procesele metabolice.

Fără suficientă apă, celulele pur și simplu nu pot funcționa corect și au nevoie de o sarcină electrică pentru a menține echilibrul corect al fluidelor în interiorul și în afara membranelor lor – o sarcină pe care o furnizează electroliții.

Electroliții ajută la alimentarea sistemului nervos și a mușchilor, precum și la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului și a tensiunii arteriale normale.

Cine ar trebui să ia suplimente cu electroliți

Cantitatea de electroliți de care avem nevoie depinde de mai mulți factori, inclusiv nivelul de activitate, vârsta, consumul de lichide și chiar climatul în care trăim.

Dacă zbori cu avionul, consumi alcool sau îți schimbi dieta, toate astea pot duce la o pierdere de electroliți. Se recomandă să luăm suplimente de electroliți dimineața, când există șansa să fim deja ușor deshidratați după o noapte fără lichide.

Desigur, nu toate suplimentele cu electroliți sunt la fel; evitați-i pe cei care conțin îndulcitori sau arome artificiale, precum și minerale de calitate scăzută, care sunt mai greu de absorbit de către organism.

sare
Sare / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă dacă nu primim suficienți electroliți

Dacă sunteți deshidratat, puteți experimenta orice, de la slăbiciune musculară până la crize oculare, constipație, oboseală, iritabilitate și ceață cerebrală. Cu toate acestea, deși electroliții sunt importanți, nu e necesar să îi adăugați în fiecare pahar de apă pe care îl beți. Doar unul sau două pahare pe zi sunr suficiente.

Când este cel mai bun moment al zilei pentru a lua un supliment de electroliți

Ideal este dimineața, dar orice moment al zilei funcționează, mai ales dacă ați făcut exerciții fizice sau orice altă activitate care v-a făcut să transpirați:

  1. Luați în considerare o băutură cu electroliți atunci când călătoriți, mai ales dacă zburați, deoarece poate duce la deshidratare din cauza altitudinii mari și a umidității scăzute.
  2. Dacă ați fost răcit și ați pierdut multe lichide, va trebui să beți multă apă și electroliți.
  3. Dacă beți alcool.

Beți apă și sare roz de Himalaya

Dimineața, adăugați un praf de sare într-un pahar cu apă și beți-l pe stomacul gol. Sarea fină de Himalaya se va dizolva mai ușor decât soiurile mai grosiere.