Majoritatea oamenilor nu știe câtă sare mănâncă în fiecare zi sau care este cantitatea recomandată (în special pentru cei cu anumite afecțiuni de sănătate).

În primul rând, este necesar să mâncăm o anumită cantitate de sodiu.

Sarea joacă un rol în transpirație, în funcționarea normală a celulelor și în metabolism

Potrivit Dr. Columbus Batiste, șeful secției de cardiologie la Kaiser Permanente din California de Sud, ”este nevoie de cantitatea potrivită de sare pentru a furniza corpului electroliți importanți, care pot regla lucruri precum contracțiile musculare, echilibrul fluidelor și transmisia nervoasă”.

Dr. Rohan Khera, profesor de medicină cardiovasculară la Yale School of Medicine, a declarat pentru Huffington Post că sarea este „necesară pentru fiecare celulă a corpului, în special pentru țesuturile active ale inimii și cele musculare”.

Mai mult, sarea joacă un rol în „transpirație, în funcționarea normală a celulelor, metabolism, menținerea fluidelor corporale și menținerea mușchilor și nervilor cât mai funcționali”, a declarat dr. John Higgins, cardiolog la UTHealth Houston.

De câtă sare au nevoie adulții sănătoși

Adulții sănătoși au nevoie de 500 de mg de sare pe zi (aproximativ un sfert de linguriță de sare) pentru a menține funcțiile corpului, potrivit cardiologului Nieca Goldberg, profesor asociat la Școala de medicină NYU Grossman.

Limitarea consumului de sare la o cantitate atât de mică nu este realistă pentru mulți oameni.

Este indicată pentru majoritatea adulților sănătoși, atâta timp cât nu exagerează. Asociația Americană a Inimii recomandă ca adulții sănătoși să consume nu mai mult de 2.300 de mg de sare pe zi și, ideal, nu mai mult de 1.500 mg, sau aproximativ trei sferturi dintr-o linguriță de sare pe zi.

Cu toate acestea, majoritatea americanilor consumă mult mai mult decât cantitatea recomandată. „Americanul mediu mănâncă aproximativ 3.500 de miligrame de sodiu pe zi”, afirmă Golberg, subliniind că 70% din acea sare consumată provine din alimente procesate.

Deși cantitatea maximă recomandată poate părea prea mică pentru un nutrient atât de important, există un motiv întemeiat pentru acest lucru.

Khera a explicat că „organismul uman este construit pentru a păstra sodiul, așa că trebuie doar să suplimentăm puțin în dietă și a ne asigura că suntem în echilibru”. De aceea, consumul excesiv de sare este riscant pentru unii oameni.

Care sunt riscurile excesului de sare?

Prea multă sare poate fi periculoasă. Acest lucru este valabil, indiferent dacă adăugați sare în mâncare sau cumpărați alimente procesate, care conțin sare.

Potrivit lui Higgins, „o dietă bogată în sare poate contribui la hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă, osteoporoză, cancer de stomac, boli de rinichi, pietre la rinichi și obezitate”.

Excesul de sare poate crește tensiunea arterială, cu riscul de a provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral, a adăugat el.

Aportul zilnic de sodiu înseamnă mai mult decât sarea din mâncare

Alte riscuri ale consumului excesiv de sare includ deteriorarea vaselor de sânge și impactul negativ asupra căilor hormonale și inflamatorii, răspunsul imun, microbiomul intestinal și metabolismul grăsimilor corporale, subliniază Batiste.

Toți suntem expuși riscului?

Nu toată lumea trebuie să-și facă griji. Prea multă sare „s-ar putea să nu fie rea pentru toată lumea. Depinde de problemele de sănătate ale persoanei”, a explicat Goldberg. „Dacă sunteți sănătos și aveți tensiune arterială scăzută, sarea nu va fi atât de dăunătoare”, a spus ea.

De unde știi dacă ar trebui să reduci aportul de sare?

Cantitățile mari de sare sunt periculoase pentru mulți oameni.

Goldberg spune că pentru cei cu hipertensiune arterială „în intervalul pre-hipertensiv sau mai mare” sau cu insuficiență cardiacă sau boală de rinichi, „aportul ridicat de sare le poate agrava starea”.

Cine are nevoie de mai multă sare?

Deși majoritatea oamenilor consumă prea multă sare, anumite probleme de sănătate necesită mai multă sare. Khera a subliniat că „acestea sunt afecțiuni speciaale, care necesită o expertiză specifică”. Nimeni nu ar trebui să-și crească aportul de sare înainte de a avea „discuții cu medicul său”.

Următoarele condiții pot necesita adăugarea sării în dietă:

  • Hipotensiunea ortostatică. Khera a explicat că, dacă oamenii au tensiune arterială scăzută când se ridică în picioare sau hipotensiune ortostatică, ar putea avea nevoie de mai multă sare.
  • Sportivii de performanță. Khera a explicat că sportivii de înaltă performanță pot pierde multă sare prin transpirație, mai ales dacă se antrenează sau concurează la temperaturi ridicate.
  • Fibroză chistică. Persoanele cu fibroză chistică pierd sare prin transpirație. Înseamnă că e nevoie de o creștere a aportului de sare.
  • Boala Addison. Potrivit lui Batiste, „persoanele cu boala Addison, o afecțiune care afectează glandele suprarenale, pot prezenta niveluri scăzute de sodiu”.
  • Anomalii electrolitice. Unele anomalii electrolitice, cum ar fi scăderea sodiului din sânge sau hiponatremia, sunt tratate cu un aport crescut de sodiu. Aceste afecțiuni sunt uneori tratate cu un aport redus de lichide.