Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui afirmă că tensiunea arterială scăzută poate duce la complicații grave, inclusiv risc crescut de a suferi un atac de cord și accident vascular cerebral, scrie Eatingwell.

Ce este hipotensiunea

Tensiunea arterială mică sau hipotensiunea arterială a fost definită de OMS ca tensiune arterială sistolică sub 110 mm Hg la bărbați și sub 100 mm Hg la femei, indiferent de valoarea tensiunii arteriale diastolice.

Tensiunea este mică atunci când are valori sub 90/60 mm Hg. Ghidurile cardiologice actuale recomandă valori tensionale între 120/70 mm Hg și 130/80 mm Hg până la 65-70 de ani și între 130/80 și 140/90 mm Hg peste această vârstă, în repaus.

Tensiunea arterială mică este o afecțiune cu care mulți se luptă fără să știe. În acest articol, experții în medicină vorbesc despre semnele și simptomele care pot indica acest lucru.

Iată cinci semne care indică faptul că aveți o tensiune mică.

1. Stare de amețeală continuă

Unul dintre simptomele pe care le pot experimenta persoanele cu tensiune arterială mică este amețeala constantă.

Medicul cardiolog Angelica Neison explică:

„Observ o creștere a pacienților care se confruntă cu amețeli legate de tensiunea arterială scăzută din cauza scăderii aportului de sare și carbohidrați. Deoarece carbohidrații și sodiul se leagă de apă, volumul sanguin este mai mic, provocând astfel o tensiune arterială mică.”

Cu toate acestea, nu orice persoană care își schimbă dieta își crește riscul de scădere a tensiunii arteriale, iar Neison spune că amețelile pot avea și alte cauze:

„Statul în picioare pentru perioade prelungite de timp, fără mișcare, sau comprimarea mușchilor pot provoca întârzierea fluxului sanguin către creier, ducând la senzații de amețeală.”

2. Dureri de cap și vedere încețoșată

Hipotensiunea arterială poate provoca dureri de cap și vedere încețoșată, în special pentru cei care suferă de hipotensiune arterială legată de schimbările de poziție.

O formă de hipotensiune arterială, cunoscută sub numele de hipotensiune arterială ortostatică, poate apărea atunci când o persoană își schimbă poziția. Mai exact, când se ridică brusc în picioare.

Neison explică:

„Acest lucru se întâmplă pe măsură ce fluxul de sânge care ajunge înapoi la creier și organe poate fi întârziat la unii indivizi”.

Această formă de hipotensiune arterială poate duce la amețeli, pe lângă dureri de cap și vedere încețoșată, de obicei trece rapid. În circumstanțe rare, poate provoca și dureri de gât.

3. Oboseală și amețeală

Cei care suferă de tensiune arterială scăzută nu primesc flux sanguin adecvat către creier, făcându-i să se simtă obosiți, amețiți și adesea ajung să leșine. Dieteticianul Melissa Azzaro spune că aceste simptome pot fi aceleași și la femei și la bărbați.

Cu toate acestea, femeile pot confunda „simptomele, pe care multe le experimentează, cu scăderea zahărului din sânge, lipsa hranei, lipsa somnului suficient și/sau modificările hormonale”.

 „La începutul sarcinii, tensiunea arterială scăzută este destul de comună și unul dintre motivele pentru care femeile pot leșina. Un alt moment în viața unei femei în care tensiunea arterială scăzută poate deveni o problemă, este dacă se confruntă cu sângerări abundente, ca în cazul unei menstruații mai abundente decât în ​​mod normal.”

În aceste etape, volumul sanguin se modifică, iar femeile se confruntă cu o lipsă de flux sanguin către organele vitale.

4. Ritm cardiac rapid sau anormal

Experimentarea unor ritmuri anormale cardiace poate fi un alt semn al tensiunii arteriale scăzute. Neison spune:

„Tahicardia sau o frecvență cardiacă crescută poate fi modul în care corpul încearcă să-ți spună că tensiunea arterială este scăzută.”

Când se întâmplă acest lucru, corpul are dificultăți în a furniza sânge bogat în oxigen către organele vitale.

Inima compensează acest lucru prin pomparea sângelui mai rapid pentru a ajuta la furnizarea oxigenului necesar, rezultând puls crescut, dar o tensiune arterială mai scăzută.

5. Transpirație excesivă

Tensiunea arterială scăzută poate apărea atunci când aveți un dezechilibru de electroliți, cum ar fi pierderea sodiului din cauza transpirației. Neison spune:

„2023 a fost cea mai fierbinte vară din istorie. Când ieșim afară pe căldură mare avem vasodilatație, transpirație, pierderi de sodiu prin sărurile transpirației și volum scăzut de sânge. Acest lucru, la rândul său, provoacă tensiune arterială scăzută.”