Depozitele populaţiei şi ale firmelor au crescut în martie cu 1,2% faţă de februarie, până la nivelul de 167,1 miliarde lei, iar comparativ cu aceeaşi lună din 2009 avansul a fost de 8,4%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În acelaşi timp, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în martie cu 1,6% faţă de luna similară de anul trecut, la 199,4 miliarde de lei, în contextul diminuării componentei în lei cu 4,9% şi majorării celei în valută cu 0,7%, potrivit datelor BNR.

Plasamentele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut în martie cu 0,9%, până la 62 miliarde lei, se arată într-un comunicat al BNR. Faţă de aceeaşi lună din 2009, economiile în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 8,9% (4% în termeni reali). În acelaşi timp, depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 5,4%, până la 43,1 miliarde lei. La 31 martie 2010, depozitele în lei ale persoanelor juridice erau mai mari cu 9% (4,6 % în termeni reali) comparativ cu 31 martie 2009.

Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice, exprimate în lei, s-au redus cu 1,4%, până la nivelul de 61,8 miliarde de lei (exprimate în euro, depozitele în valută au scăzut cu 1,1%, până la 15,1 miliarde de euro).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, au crescut cu 8,2%, în timp ce exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor au crescut cu 11,8%.

Plasamentele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 14,7 % (în euro, creşterea a fost de 18,6%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice exprimate în lei s-au diminuat cu 0,6% ( în euro, au înregistrat o creştere cu 2,7%).

În termeni reali, soldul creditului neguvernamental a înregistrat în martie o rată anuală de scădere de 5,6%, pe seama diminuării cu 8,8% a componentei în lei. În ceea ce priveşte creditele în euro, soldul s-a majorat cu 4,2% dacă valoarea este exprimată în moneda unică europeană.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în martie cu 0,1% comparativ cu luna precedentă, dar în termeni reali a înregistrat o scădere de 0,1%.

Creditele în lei s-au diminuat în martie cu 0,7% (0,9% în termeni reali) comparativ cu luna februarie, la 78,94 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile în valută, exprimate în moneda naţională, au avansat 0,7% (1% exprimat în euro), la 120,46 miliarde de lei.

Soldul împrumuturilor în lei contractate de gospodării se situa la finele lunii martie la 37,9 miliarde de lei, în urcare cu 0,1% comparativ cu februarie. Comparativ cu finele lunii martie 2009, creditele în lei acordate gospodăriilor s-au redus cu 5,5%.

În ceea ce priveşte creditele în lei contractate de persoanele juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), soldul a scăzut în martie cu 1,4% faţă de februarie şi cu 4,4% comparativ cu luna similară a anului trecut, la 41,03 miliarde de lei.

Soldul creditului neguvernamental în euro acordat gospodăriilor a avansat în martie cu 0,8% faţă de luna precedentă, la 60,5 miliarde de lei. Comparativ cu sfârşitul lunii martie 2009, împrumuturile în euro ale gospodăriilor au coborât cu 1%.

Împrumuturile în euro acordate firmelor însumau în martie 59,97 miliarde de lei, cu 0,6% peste nivelul de la finele lunii februarie şi cu 2,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Creditul guvernamental totaliza la finele lunii martie 50,7 miliarde de lei, în scădere cu 0,4% faţă de februarie, dar în creştere cu 73% (66% în termeni reali) comparativ cu perioada similară a anului trecut.

SURSA: Mediafax