Presa internațională a anunțat că situația economică din China a înregistrat o redresare însemnată în trimestrul al treilea al anului 2022. De asemenea, ocuparea forței de muncă este în general stabilă, a anunțat, luni, 17 octombrie, un oficial economic de stat al Chinei. Cu toate acestea, economia se confruntă încă cu multe provocări și dificultăți, potrivit publicației Reuters.

Oficial chinez: Îmbunătățirea economiei va fi consolidată pe măsură ce efectele politicilor macroeconomice vor continua să fie resimțite

Estimările au fost făcute în contextul în care a doua cea mai mare economie a lumii s-a confruntat cu restricții stringente din cauza pandemiei de Covid-19 și cu o criză imobiliară tot mai profundă.

„Îmbunătățirea economiei chineze va fi consolidată pe măsură ce efectele politicilor macroeconomice vor continua să fie resimțite”, a explicat oficialul chinez Zhao Chenxin, adjunctul șefului Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă, în timpul unei conferințe de presă.

Economia Chinei a crescut probabil cu 3,4% în perioada iulie-septembrie față de aceeași perioadă a anului trecut

Președintele Chinei, Xi Jinping, a proftat de ocazia de a reafirma despre lupta împotriva Covid-19 în momentul în care a ținut un discurs în cadrul Congresului al Partidului Comunist Chinez (PCC), care a avut loc duminică, 16 octombrie. Șeful statului chinez a pus accentul pe securitate și a reiterat prioritățile politice de a combate, în continuare, efectele crizei pandemice, sugerând că restricțiile stricte privind pandemia nu se vor atenua prea curând.

Economia Chinei a crescut probabil cu 3,4% în perioada iulie-septembrie față de aceeași perioadă a anului trecut, câștigând teren față de creșterea de 0,4% din al doilea trimestru. Creșterea preconizată pentru 2022 ar putea fi în continuare una dintre cele mai slabe din aproape jumătate de secol, potrivit unui sondaj prezentat de sursa citată.

De asemenea, China va promova fără ezitare deschiderea piețelor sale și va oferi un spațiu mai mare pentru dezvoltarea economică în Hong Kong și Macao, a evidențiat Zhao.

Tot în cadrul Congresului PCC de duminică, șeful statului chinez Xi Jinping, a declarat cu fermitate că problema Taiwanului ține de poporul chinez, iar dacă va fie nevoie de aplicat forțele, atunci China nu va ezita să o facă. Acest discurs a generat polemici între cele două conduceri. Ulterior, autoritățile insulei autoguvernate Taiwan au venit cu o reacție de răspuns prin care au reiterat dorința de a lupta pentru propria suveranitate.