Guvernul României vrea să aloce 2,5 miliarde de euro pentru investiţii în infrastructura bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, unde se află soldaţii americani. Informaţie reiese dintr-un document semnat de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, iar investiţia în baza din judeţul Constanţa prevede construcția de hangare, ateliere și clădiri administrative. Banii vor fi eşalonaţi pe o perioadă de 20 de ani, potrivit Mediafax.

„Ținând seama de infrastructura, personalul și tehnica existente, precum și de specificul activităților ce se desfășoară în mod curent în prezent pe aeroportul civil Mihail Kogălniceanu, precum și de prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane și diversificarea misiunilor ce urmează a se executa în amplasamentul din Mihail Kogălniceanu (exerciții multinaționale, activități de îmbarcare/debarcare personal și materiale pentru teatrele de operații, activități complexe de instruire în comun cu trupele celorlalte categorii de forțe armate) și ca urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităților existente în prezent sunt subdimensionate, sau inexistente având în vedere că pista actuală deservește concomitent atât zborurile civile cât și cele militare, se consideră că acest proiect este imperios necesar”, potrivit notei de fundamentare semnată de ministrul Apărării.

Investiţia Guvernului presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 “Mihail Kogălniceanu” pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici.

Din fondurile alocate se vor mai construi și piste de decolare-aterizare pentru avioanele militare, hangare pentru aeronave și platforme pentru elicoptere. În plus, se promite construirea de noi drumuri, zone de instruire terestre, rețele de monitorizare, dar și un parc fotovoltaic.