În Prahova şi în municipiul Bucureşti au fost câte doi pacienţi care au decedat şi la care medicii au confirmat virus gripal.

”În săptămâna 20.01.2020 – 26.01.2020 (activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, cu extindere naţională. Rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 50%. Au fost raportate la nivel naţional 3.645 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, mai multe cu 7.4% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămâna a anului precedent.

Pentru municipiul Bucureşti – numărul total de raportări de gripă clinică, la toate grupele de vârstă, în săptămâna 20.01.2020 – 26.01.2020, a fost de 1.366 (din care 74 au fost confirmate cu laboratorul)”, a transmis, joi, INSP.

Sursa citată a precizat că, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 102.981, cu 23.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (134.201) şi cu 26.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.646).

”Menţionăm că în sezonul precedent vârful epidemic a avut loc cu 3 săptămâni mai devreme decât în mod obişnuit. Deorece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată că prima săptămâna epidemică din acest sezon”, a mai transmis INSP într-un comunicat.

Sursa citată de News.ro a precizat că, în săptămâna vizată, au fost confirmate 7 decese noi cu virus gripal. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip B şi 1 tip A în curs de subtipare.

În judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Hunedoara, Sibiu şi Vaslui s-a înregistrat câte un deces, iar în Prahova şi municipiul Bucureşti au fost câte două decese. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 69 decese confirmate cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 cazuri de gripă. De asemenea, au fost raportate 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SĂRI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 75 mai puţine faţă de aceeaşi perioada a sezonului precedent.

60 de şcoli şi-au suspendat cursurile

Ministerul Educaţiei anunţă că, joi, 60 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară au cursurile suspendate parţial sau total, din cauza gripei, 50 de unităţi fiind doar în Bucureşti. Decizia vine în contextul în care specialiştii au anunţat că activitatea gripală a avut un trend crescător în ultima săptămână.

Potrivit Ministerului Educaţiei, inspectoratele şcolare din ţară au transmis, joi, situaţia actualizată a unităţilor de învăţământ cu activitatea suspendată din cauza gripei. Astfel, în judeţele Argeş, Iaşi şi Tulcea este câte o unitate închisă integral.

În judeţele Călăraşi, Cluj, Giurgiu, Ilfov, Olt şi Suceava este câte o unitate închisă parţial, iar în municipiul Bucureşti sunt 50 de unităţi de învăţământ închise parţial. ”4.048 de elevi sunt afectaţi (a nu se înţelege bolnavi) de suspendarea cursurilor din aceste unităţi de învăţământ”, a transmis Ministerul Educaţiei.