Românii care nu strâng după câinii lor riscă amenzi până la 2.500 de lei

Potrivit unui proiect de lege aprobat, miercuri, în ședința Consiliului Local Sector 5 București, ce modifică regulamentul privind reglementarea activităţilor comerciale şi de protecţie a mediului, constituie contravenţie „nerespectarea obligaţiilor legale de către posesorii animalelor de companie de a deţine asupra lor materialele necesare, astfel încât să asigure curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice”.

Pe scurt, românii care nu strâns după animalele lor riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.500 de lei și 2.500 lei.

Plângerile formulate împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor se depun şi se soluţionează în baza competenţei alternative la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

Românii care își plimbă câinii fără botniță, zgardă și lesă vor fi sancționați cu amenzi între 1.500 de lei și 3.000 de lei

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, românii riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.500 de lei și 3.000 de lei dacă își scot la plimbare câinii fără botniță, zgardă, lesă și ham. Atenție! Această regulă se aplică doar în cazul câinilor periculoși, care atacă sau mușcă fără a fi provocați și care au fost antrenați pentru lupte.

Potrivit legislației în vigoare, câinii periculoși sunt grupați în funcție de rasă în două categorii. În prima categorie intră câinii de luptă și cei de atac, precum Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor. În a doua categorie intră American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Ce amendă riscă acești români?

În plus, un proiect de lege care a ajuns deja pe masa senatorilor propune ca amenda dată românilor care își plimbă câinii fără botniță și care își abandonează câinii agresivi sau care au fost antrenați pentru lupte să fie mărită la 5.000 de lei.

„Cetăţeanul obişnuit are de înfruntat pe străzi şi în parcuri încă o ameninţare, venită, de această dată, din partea câinilor cu stăpân”, au explicat inițiatorii propunerii legislative, relatează jurnalul.ro.

Deputații PSD Laura Vicol-Ciorbă, Nicolae Georgescu și Eugen Neaţă au propus majorarea acestei amenzi pentru că sunt foarte mulți români care ies în continuare în locurile publice cu animalele de companie fără botniță. Ei au dat drept exemplu incidentul nefericit din ianuarie 2023, când o femeie a fost ucisă de câini în aceeași zona Lacului Morii, în timp ce făcea sport, plus incidentul care a avut loc în februarie 2023, când doi câini de luptă (rasa Cane Corso) au atacat o femeie care se plimba cu câinele ei pe digul de la Lacul Morii.