Guvernul Orban a mărit pensiile a cinci milioane de români cu 14%. În plină criză sanitară și economică, Executivul a anunțat că bugetul nu poate suporta mai mult. Totuși, PSD a adoptat rectificarea bugetară în Parlament și obligă Guvernul să mărească pensiile cu 40%.

Dreptate pentru 5 milioane de pensionari

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, suspune că Parlamentul a făcut dreptate pentru cinci milioane de pensionari. Acesta spune că pensiile trebuie să crească cu 40%, aşa cum prevede legea. Liderul PSD a adăugat că bani există, însă Guvernul PNL îi mutase în aşa fel încât bugetul ţării ajunsese puşculiţa electorală a liberalilor.

Mai mult, în ciuda afirmațiilor tuturor specialiștilor, Ciolacu a mai spus că deficitul bugetar nu va creşte deloc.

„Astăzi (marţi – n.r.) am făcut dreptate pentru 5 milioane de pensionari! Pensiile trebuie să crească cu 40%! Bani sunt! Guvernul mutase banii pensionarilor, copiilor şi profesorilor în Fondul de rezervă şi în capitolul Acţiuni Generale de la Ministerul Finanţelor, de unde puteau fi folosiţi după bunul plac de Orban şi Cîţu!!! Banii ţării ajunseseră Puşculiţa electorală a PNL! Din care cumpărau primari, traseişti şi voturi!”, a scris Marcel Ciolacu marţi pe Facebook.

El a adăugat că PSD a făcut ce este corect. „Am mutat banii înapoi la oameni! Pentru că sunt ai lor, nu ai lui Orban sau Iohannis! Deficitul bugetar nu creşte cu niciun leu! Singurul impact negativ este pentru Orban şi PNL care rămân fără banii cu care să-şi cumpere noile mandate”, a conchis Ciolacu.

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat în plenul reunit proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară în forma care include amendamentul PSD ce prevede majorarea pensiilor cu 40%.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a solicitat ca proiectele de lege prin care este aprobată rectificarea bugetară pe acest an să fie retrimise la comisiile reunite de buget-finanţe pentru a fi adoptat un alt raport, deoarece cel deja aprobat încalcă prevederile legislative şi inclusiv Constituţia. Cererea PNL a fost însă respinsă. Ulterior, la dezbaterile din plen, liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că liberalii vor ataca la CCR proiectele adoptate de Legislativ.