Posturile Antena 3 şi România TV au fost amendate, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu 25.000 de lei, respectiv 10.000 de lei, iar Realitatea Plus a primit o somaţie publică.

„Întrunit în şedinţa publică din data de 10.11.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare privind emisiuni de ştiri şi dezbateri în care s-au abordat subiecte legate de presupusa fraudă de la alegerile locale din sectorul 1, emisiuni difuzate de posturile Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea Plus şi România TV în perioada 29.09-11.10.2020”, informează CNA într-un comunicat publicat marți.

”Obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului”

Constatând încălcări ale legislaţiei audiovizualului, CNA a decis să aplice următoarele sancţiuni:

* amendă de 25.000 de lei postului Antena 3 pentru ediţiile din 29 şi 30.09.2020 ale emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzate fără a fi respectate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002 şi nici cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 şi art. 40 (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual;

* amendă de 10.000 de lei postului România TV pentru încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002 şi ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 şi art. 40 (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la difuzarea mai multor ediţii ale emisiunii „Punctul Culminant”;

* somaţie publică postului Realitatea Plus, pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) în cadrul emisiunii „Legile Puterii”.

CNA precizează că Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, precizează la art. 3 – (…) (2) că „toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

”Acuzațiile trebuie susţinute cu dovezi”

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare stipulează la art. 40 (1) că „în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere”.

„În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”, informează Consiliul.

De asemenea, art. 64 (1) că „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Conform aceleiaşi decizii, la art. 67 se arată că „în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”.