Jurnaliștii sunt acuzați că ar fi difuzat informații care aduc atingere siguranței naționale și sunt legate de anumite știri legate de spitalul MAI (Gerota)care nu s-au confirmat.

Revoltă la RTV

Angajații însă sunt revoltați de decizia luată. Ei spun că, în această situație, ar fi trebuit să se deschidă dosar penal și colegilor de la Digi 24, care au anuțat, la râdul lor, moartea unei doctorițe de la Spitalul Gerota. Medicul era, însă, în viață.

Reacţia Redactorului şef al România TV, Eugen Chelemen.

„În aceste momente se fac nişte presiuni incredibile la adresa jurnaliştilor România TV şi în calitate de redactor şef am intrat prin telefon să-mi apăr reporterii, redactorii, colegii care se zbat să ofere publicului informaţii corecte, să-şi îndeplinească misiunea socială, de a face bine societăţii. Crd că jurnaliştii România TV au făcut un mare bine că au dat informaţiile de la Gerota. pentru faptul că au dat informaţii din acel spital al MAI, un spital al groazei, s-a întocmit un dosar penal. Înteleg că jurnaliştii au comis acte de terorism, înteleg că serviciul de terorism se ocupă de aceşti jurnalişti care au informat publicul”, a declarat Chelemen.

„Îmi voi apăra colegii şi vreau să anunţ public că în acest moment postul România TVva face plângere penală ministrului de Interne al României, Marcel Vela, pentru comportamentul din ultimele zile, pentru presiunile şi ameninţările la adresa jurnaliştilor noştri. Noi nu ne divulgăm sursele, dar una dintre sursele noastre a acceptat să-i dezvăluim identitatea în faţa procurorilor. Domnule Vela, vom da identitatea unei dintre sursele noastre procurorilor. Vom continua să informăm şi să dăm informaţii publicului şi îmi pare rău pentru domnul ministru că nu putem să spunem că nu a murit nimeni în România, că Suceava sau Gerota reprezintă modele de bună practică în România. Vom prezenta informaţiile aşa cum sunt, de la faţa locului. Vom prezenta informaţiile aşa cum sunt, de la faţa locului, aşa cum ne informează oamenii din subordinea lui Marcel Vela, martorii, familiile victimelor, medicii. Vom prezenta informaţiile aşa cum sunt, de la faţa locului, aşa cum ne informează oamenii din subordinea lui Marcel Vela, martorii, familiile victimelor, medicii., a conchis Eugen Chelemen.

Rareș Bogdan îl atacă pe Vela

Imediat, europarlamentarul Rareș Bogdan a reacționat criticând poziția ministrului de Interne, după ce pe numele RTV a fost deschis un dosar penal.

„Cea mai mare greșeală pe care poate să o facă o putere este să între în conflict cu o instituție de presă. Am spus foarte clar că presa este un partener și nu trebuie tratată ca un dușman. Dacă aș fi fost nevoit să îmi dezvălui toate sursele pe vremea când eram jurnalist, astăzi aveam o bibliotecă de dosare penale. Cine crede că poate obliga presa să își dezvăluie sursele, trebuie să se uite la cazuri celebre de genul Watergate. Părerea mea este că Marcel Vela a fost influențat în acest caz. Această situație trebuie remediată de urgență, nu se poate pune presiune asupra jurnaliștilor. Îmi pare extrem de rău că Marcel Vela intră în această ecuație. Eu l-am sfătuit să își îndepărteze sfătuitorii de tip milițian”, a declarat Rareș Bogdan chiar la România TV.