Potrivit termenilor acordului de fuziune, acţionarii Potash vor primi 0,4 acţiuni ordinare la noua companie, iar investitorii Agrium vor primi 2,23 acţiuni la noua companie pentru fiecare titlu pe care îl deţin. La finalizarea fuziunii, acţionarii Potash ar urma să deţină aproximativ 52% din noul grup, care va fi condus de actualul director general de la Agrium, Chuck Magro. 

"Noua companie va fi lider în industria îngrăşămintelor cu aproape 20.000 de salariaţi, operaţiuni şi investiţii în 18 ţări şi o valoare proformă de 36 de miliarde de dolari", au precizat cele două societăţi, într-un comunicat de presă. 

Cu sediul în Saskatchewan (vestul Canadei), Potash Corp este unul dintre cei mai mari producători mondiali de potasiu, un produs utilizat la fabricarea îngrăşămintelor agricole. Rivalul Agrium, cu sediul la Calgary, în provincia Alberta, produce şi el potasiu, precum şi îngrăşăminte pe bază de azot şi fosfat, şi posedă de asemenea o importantă reţea de distribuţie de îngrăşăminte în SUA. În 2015, cele două companii au realizat o cifră de afaceri de 20,6 miliarde de dolari şi un profit operaţional de 4,7 miliarde de dolari. 

Această fuziune intervine într-un moment în care cererea mondială de îngrăşăminte este în scădere în ţările emergente, precum Brazilia, din cauza încetinirii economiei. În paralel, însă, în sectorul agricol au fost anunţate mai multe proiecte şi fuziuni importante. Negocierile dintre grupul german Bayer AG şi cel american Monsanto Co. continuă, după ce firma germană şi-a îmbunătăţit oferta de preluare până la 55 miliarde de dolari. 

În luna februarie, firma chineză China National Chemical Corp. a ajuns la un acord de preluare a producătorului elveţian de pesticide Syngenta AG cu suma de 43 de miliarde de dolari, în timp ce Dow Chemical Co. şi DuPont Co intenţionează şi ele să fuzioneze. AGERPRES