Chiar dacă Donald Trump a pierdut alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, el continuă să conducă Statele Unite până pe 20 ianuarie 2021.

În acest context a decis o reducere progresivă a numărului de trupe americane din Afganistan la 2.500 de militari în ianuarie 2021, cel mai mic contingent american din două decenii de război, a anunțat, marți, Pentagonul.

Al-Qaeda și gruparea Statul Islamic revin în actualitate

Actualul ocupant al Casei Albe a promis că va pune capăt „războaielor nesfârșite”. Aproximativ 2.000 de soldați se vor retrage din Afganistan până pe 15 ianuarie, iar alți 500 vor părăsi Irakul, lăsând doar 2.500 de soldați în fiecare țară, a declarat noul ministru interimar al Apărării, Christopher Miller.

Retragerea va interveni atunci când Donald Trump, învins în alegerile prezidențiale de către democratul Joe Biden, va ceda puterea pe 20 ianuarie.

Această decizie reflectă dorința președintelui american „de a pune capăt cu succes și responsabilitate războaielor din Afganistan și Irak și de a ne aduce soldații curajoși acasă”, a spus el.

Înainte de anunțul Pentagonului, mai mulți oficiali americani și străini au avertizat împotriva retragerii pripite și totale care ar favoriza grupuri extremiste precum Al-Qaeda sau gruparea Statul Islamic, potrivit Le Point.

”SUA își vor abandona aliații”

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, estimase luni că Statele Unite își vor „abandona” aliații, retrăgându-se prea repede.

Pentru NATO, Afganistanul ar putea „deveni din nou o bază pentru teroriștii internaționali”. Forțele americane „rămân angajate pentru a proteja securitatea poporului american şi a-i susţine pe aliaţii şi partenerii noştri în lume”, a asigurat Christopher Miller.

De la lansarea ofensivelor militare în Afganistan în 2001, apoi în Irak, doi ani mai târziu, peste 6.900 de soldați americani au murit și peste 52.000 au fost răniți în aceste două teatre de război, potrivit Pentagonului.

Tratative de pace sunt în curs de desfăşurare între talibani și guvernul afgan, în urma unui acord între Washington și insurgenți care ratifică retragerea forțelor americane până la mijlocul anului 2021.