Premierul indian Narendra Modi a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Joe Biden.

Modi l-a felicitat pe Biden pentru victorie, despre care a afirmat că arată forţa democraţiei americane, şi s-a angajat să dezvolte în continuare legăturile strategice dintre cele două ţări, transmite miercuri Reuters.

Relaţii apropiate cu Trump

Modi îi trimisese iniţial lui Biden un mesaj de felicitare pe reţelele sociale la scurt timp după ce proiecţiile canalelor TV americane îl indicaseră pe acesta câştigător al alegerilor de la 3 noiembrie, chiar dacă preşedintele Donald Trump a refuzat să-şi accepte înfrângerea.

Modi a continuat cu un apel telefonic pentru a-l felicita pe Biden şi a-şi reafirma angajamentul faţă de parteneriatul strategic dintre cele două mari democraţii, conform unei postări pe Twitter.

‘Prim-ministrul Modi l-a felicitat călduros pe preşedintele ales Biden pentru alegerea sa, calificând-o drept o dovadă a tăriei şi rezilienţei tradiţiilor democratice în Statele Unite’, a indicat Ministerul de Externe de la New Delhi.

Modi construise relaţii apropiate cu Trump, împreună cu care a participat la două mitinguri, la Houston şi în Gujarat, iar criticii săi spuneau că a fost foarte aproape de a susţine oficial candidatura acestuia, ceea ce, în opinia lor, putea dăuna perspectivele Indiei sub o administraţie americană democrată.

Eforturi comune pentru a contracara influența Chinei

India şi Statele Unite s-au apropiat în timpul preşedinţiei lui Trump în contextul eforturilor celor două ţări de a contracara expansiunea influenţei militare şi economice a Chinei în regiune.

În timpul convorbirii telefonice de marţi, Modi i-a transmis de asemenea cele mai bune urări vicepreşedintei alese, Kamala Harris, fiica unui imigrant indian, a cărei alegere în a doua funcţie publică din SUA a fost întâmpinată cu bucurie în India.

Cei doi lideri au discutat, totodată, despre priorităţile lor, printre care stoparea pandemiei COVID-19, promovarea accesului la vaccinuri şi combatarea schimbărilor climatice, se mai arată în comunicatul diplomaţiei de la New Delhi.