Lui Donald Trump nu i-a plăcut modul în care s-a desfăşurat summitul de miercuri pe care Joe Biden l-a avut cu preşedintele rus Vladimir Putin la Geneva. Mai exact,  într-o dezbatere la postul Fox News, liderul SUA, care a spus odată că are mai multă încredere în Putin decât în serviciile secrete americane a declarat că Joe Biden i-a făcut preşedintelui rus un cadou oferindu-i un rol de principal protagonist pe scena mondială, relatează agenţia DPA.

Trump este de părere că SUA nu a obținut nimic, pe când Rusia a primit un rol imens, această zi fiind una mare pentru Vladimir Putin. ″Noi (SUA n.red) nu am obţinut nimic. I-am oferit un rol foarte mare Rusiei, iar pentru noi nimic″⁣, crede fostul preşedinte republican.

″A fost o zi mare pentru Rusia (…) Nu văd cu ce ne-am ales noi″⁣ din această întâlnire, a adăugat el.

Politicienii republicani sunt de acord cu Trump

De menționat este faptul că, declarațiile lui Donald Trump sunt susținute și de alţi politicieni republicani, care au remarcat faptul că Putin nu a făcut nicio concesie majoră la summitul cu Biden.

Amintim faptul că în perioada în care era preşedinte, Trump a avut şi el un summit cu Putin, la Helsinki în 2018, având atunci şi o conferinţă de presă comună cu liderul de la Kremlin, ceea ce nu s-a mai întâmplat la summitul de miercuri, unde cei doi lideri au avut apariţii separate în faţa presei.

La acea conferinţă de presă, Trump chiar i-a luat apărarea lui Putin în faţa acuzaţiilor serviciilor secrete americane conform cărora Rusia s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.

După summit, cei doi lideri mondiali au încercat să sublinieze atmosfera pozitivă în care s-a desfăşurat întâlnirea pe care au descris-o drept constructivă, deşi nu au anunţat nimic semnificativ în afară de reîntoarcerea la post a ambasadorilor rus şi american la Washington şi, respectiv, Moscova, sau revenirea la masa negocierilor pentru reducerea arsenalelor nucleare.