Milioane de oameni sunt în stare de șoc. O legendă a fotbalului mondial a încetat din viață. Suferea de o teribilă boală care i-a afectat grav ultimele momente din viață.

Este vorba despre Gerard Houllier, fost selecţioner al Franţei. Acesta a decedat, luni, la vârsta de 73 de ani, anunţă presa din Hexagon. Este doliu uriaș în Franța, dar și în Marea Britanie, acolo unde francezul a scris istorie pe banca tehnică a lui Liverpool.

Doliu uriaș în lumea politică

Fostul tehnician suferise o operaţie la aortă, în urmă cu câteva zile. Ca antrenor, el a debutat în prima ligă franceză la Lens, apoi a mai pregătit echipele PSG, Liverpool, Olympique Lyon şi Aston Villa.

La prima reprezentativă a Cocoşului galic, el a fost mai întâi secundul lui Michel Paltini, între 1988 şi 1992, şi principal, între 1992 şi 1993. Din nefericire, el rămâne în istoria selecţionerilor francezi cu ratarea calificării la CM-1994, când, deşi avea nevoie de numai un punct în ultimele două partide din preliminarii pentru a ajunge la turneul final, Franţa a pierdut, acasă, atât în faţa Israelului, scor 2-3, cât şi a Bulgariei, scor 1-2.

Houllier a câştigat campionatul cu PSG, în 1985, având o echipă din care făceau parte jucători ca Bats, Fernandez, Rocheteau, Susic.

Cu Liverpool, a obţinut Cupa Angliei, Cupa Ligii, Cupa UEFA şi Supercupa Europei, în sezonul 2000/2001, şi din nou Cupa Ligii, în 2002/2003. Ca antrenor al formaţiei din Lyon, Houllier a fost de două ori campion al Franţei, în 2006 şi 2007.