Discuţiile dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană legate de un acord comercial post-Brexit vor continua peste noapte, dar Londra este de părere că actuala ofertă a UE rămâne inacceptabilă, a afirmat sâmbătă o sursă din cadrul guvernului britanic.

Premierul britanic, Boris Johnson, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au subliniat amândoi vineri că Regatul Unit este foarte aproape să-şi finalizeze desprinderea de UE în trei săptămâni fără un acord.

”Regatul Unit va fi o naţiune suverană peste trei săptămâni”

„Discuţiile continuă peste noapte, dar oferta UE de pe masă rămâne inacceptabilă”, a spus sursa britanică, conform presei europene.

„Prim-ministrul va depune toate eforturile, dar este absolut clar: orice acord trebuie să fie corect şi să respecte poziţia fundamentală că Regatul Unit va fi o naţiune suverană peste trei săptămâni”, a adăugat sursa.

Fără un acord de liber schimb cu Bruxellesul pe 31 decembrie, schimburile între Londra şi UE, principalul său partener, se vor face în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu impunerea de taxe vamale şi cote.

Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie

Măsurile prezentate, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu Regatul Unit sunt următoarele:

O propunere de regulament care să asigure furnizarea serviciilor aeriene între Regatul Unit și UE timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să asigure aceleași servicii, și încă una care să asigure faptul că aeronavele UE pot utiliza în continuare, fără întreruperi, diferite certificate de siguranță, evitându-se astfel reținerea la sol a aeronavelor UE.

O propunere de regulament care să acopere transportul rutier de mărfuri și de persoane timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să le asigure aceleași condiții transportatorilor din UE.

Pescuitul: O propunere de regulament care să creeze cadrul juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încheierea unui acord în domeniul pescuitului.

Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy.