Premierul britanic Boris Johnson a explicat, joi, că există o ”posibilitate crescută” ca negocierile cu Uniunea Europeană privind relaţiile comerciale post-Brexit să eşueze, relatează AFP.

”Există acum o posibilitate crescută să avem o soluţie care să semene mai mult cu relaţia pe care o are Australia cu UE”, adică o lipsă de acord, a declarat el televiziunilor britanice.

Premierul Boris Johnson, care s-a întâlnit miercuri seară la Bruxelles cu şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a evocat principalele puncte de divergenţă care împiedică în continuare convenirea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, respectiv regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi disputa privind accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces, scrie Agerpres.

După ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, fiecare parte i-a cerut celeilalte să facă concesii pentru a putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale înainte de încheierea perioadei de tranziţie la finalul lui decembrie 2020.

Comisia Europeană se pregătește pentru un Brexit fără acord. Deja s-au făcut demersurile în acest sens. Mai exact, Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri privind transportul aerian și terestru, precum și accesul reciproc la pescuit pentru navele din UE și cele britanice. În paralel, Banca Centrală Europeană crește din nou sprijinul monetar pentru economiile țărilor UE.

”În prezent există o foarte mare incertitudine cu privire la intrarea în vigoare a unui acord la 1 ianuarie 2021”, arată Comisia europeană într-un comunicat. Ursula von der Leyen a declarat că deși negocierile sunt încă în desfășurare, “responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate situațiile, inclusiv pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021.”

Măsurile vor intra în vigoare la 1 ianuarie

Măsurile prezentate, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu Regatul Unit sunt următoarele:

O propunere de regulament care să asigure furnizarea serviciilor aeriene între Regatul Unit și UE timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să asigure aceleași servicii, și încă una care să asigure faptul că aeronavele UE pot utiliza în continuare, fără întreruperi, diferite certificate de siguranță, evitându-se astfel reținerea la sol a aeronavelor UE.

O propunere de regulament care să acopere transportul rutier de mărfuri și de persoane timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să le asigure aceleași condiții transportatorilor din UE.

Pescuitul: O propunere de regulament care să creeze cadrul juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încheierea unui acord în domeniul pescuitului.