Doliu uriaș în lumea artistică! O cunoscută actriță s-a stins din viață – Face parte din Generația de aur a teatrului și filmului românesc.

A făcut roluri memorabile în numeroase piese de teatru, iar vocea i-a rămas întipărită în memoria iubitorilor de teatru radiofonic.

Doliu uriaș în lumea artistică! A jucat zeci de ani pe scena TNB

Actriţa Valeria Gagealov a murit, în această dimineaţă, la Spitalul Elias din Bucureşti, la vârsta de 89 de ani.

Valeria Gagealov, născută în 1931 la Galați, a urmat cursurile I.A.T.C. în perioada 1950-1954.

Între anii 1954-2004 interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București.

Memorabile sunt rolurile din Oameni și șoareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani și Sonia din piesa Camera de alături de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983.

Totodată, vocea Valeriei Gagealov a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic, scrie antena3.ro.

Roluri memorabile în filmele românești

Din filmografia sa se pot aminti rolurile din Moara cu noroc, Serata, Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu, Singurătatea florilor.

Începând cu anul 2001 a fost societară de onoare a Teatrului Național din București.

A fost decorată în februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”.

Portretul Valeriei Gagealov a fost reprezentat pe un timbru poștal emis de Romfilatelia în anul 2004 în cadrul emisiunii Stele de aur ale scenei și ecranului, menită să promoveze valorile cultural-artistice românești care au reușit să insufle dragostea pentru teatru și film.

Face parte din Generația de aur a teatrului și filmului românesc alături de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma și Olga Tudorache.

Teribilul anunţ a fost făcut şi pe o reţea de socializare de către actorul Alexandru Cazan. ”

“Se duc, ne părăsesc artiştii,

Acoperiţi de mari cununi,

Se duc şi veselii, şi triştii,
Se duc artiştii cei mai buni.”
Cultura e in doliu 😥 Valeria Gagialov a plecat … intr-o stea.
9 februarie 2021 o zi tristă – Făcea parte din Generația de aur a teatrului și filmului românesc alături de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma și Olga Tudorache.
Valeria Gagealov, memorabilă pentru rolurile din ‘Oameni și șoareci’ de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani și Sonia din piesa ‘Camera de alături’ de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983. Totodată, vocea Valeriei Gagealov a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic.
A jucat și în filme: ‘Moara cu noroc’, ‘Serata’, ‘Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu’, ‘Singurătatea florilor’.
Dumnezeu să o odihnească!”, a scris Cazan.