Unul dintre cei mai apreciați actori români, Florin Anton, a murit la vârsta de 64 de ani. Acesta a jucat în filme celebre, precum „Pădureanca” și „Faleze de nisip”.

Decesul său a venit neașteptat pentru rude și prieteni. Actorul are doi copii, Ioana Anastasia și Vladimir, care au îmbrățișat pasiunea pentru artă a tatălui lor.

Artistul a fost înmormântat în data de 30 decembrie la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor.

Marian Râlea, magicianul de la Abracadabra, a transmis câteva cuvinte emoționante după aflarea veștii tragice.

„Actorii când coboară de pe scenă nu mai știu cum să își țină mâinile, pe unde să pășească, să nu încurce lumea. Devin vulnerabili și nu știu să lupte cu virușii omenești care îi pot răpune! Drum bun, dragul meu coleg și prieten, Florin Anton! Rămâi mereu în sufletul meu”, a scris Marian Râlea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Doina Chiriac fostă elevă a lui Florin Anton a scris, la rândul său, câteva cuvinte emoționante despre cel care i-a fost profesor.

„Anton reușea să facă să nu îl mai simt acolo, aproape, în spatele meu. Se depersonaliza, se dezintegra, dispărea. Paralizam temporar. Ne ridicam fără consistență deasupra materiei. gravitația era numai un concept de care avem voie să râdem.

Singurul lucru concret era mereu o boabă lichidă. lacrima unei apuse suferințe înmărmurite îmi cădea dintre gene și se spărgea în mii de steluțe pe lemnul viu al bastonului de Maestru, sceptrul magic al unui artist alchimist, bățul ăla luat de pe masa de recuzită din culisele teatrului, care, odată intrat în scenă în mâna actorului credincios, avea puterea să schimbe istoria, să vindece, să absolve.

A plecat ieri. Teatru în teatru în teatru. Iluzie. Copiii lui, Hänsel și Gretel, au crescut acolo, în teatru. Acolo au învățat mai întâi paradoxul vieții artistului: umilința și înălțarea într-o aceeași clipă a unui timp temporar suspendat. Ioana și Vladimir sunt copii de Maestru.

Acum opresc timpul să vindece lumi. Actriță, regizor. Lacrimile se sparg în mii de steluțe pe sceptrul care nu e altceva decât recuzită de scenă. Dar în mâinile credinciosului, are putere să vindece lumi. Asta nu-i o iluzie. Dumnezeu să ierte și să primească în brațe”, a scris Doina Chiriac.

Regretatul actor al Teatrului de Comedie a fost unul dintre cei mai apreciați artiști de pe scena românească, interpretând de-a lungul carierei sale numeroase roluri, scrie b1.ro. A jucat în filme celebre, precum “Întoarcerea din iad” (1983), “Emisia continuă” (1985), “Pădureanca” (1987), “Miracolul” (1988), “Vânătoarea de lilieci” (1991), “Divorț din dragoste” (1991), “Faimosul paparazzo” (1999), “Margo” (2006), “Profetul, aurul și ardelenii”.

Florin Anton a făcut parte din echipa Teatrului de Comedie încă din anul 1982, ocazie cu care l-a interpretat pe Hieron al II-lea în Arma secreta a lui Arhimede de Dumitru Solomon, în regia lui Alexandru Colpacci.

Ultimul film în care actorul Florin Anton poate fi urmărit este „Margo”, apărut în 2006.

Actorul era căsătorit cu Liudmila Szekely. Cei doi aveau împreună un băiat și o fată. Vladimir a absolvit Regia de teatru, în timp ce Ioana este studentă la actorie.