Doliu uriaș în lumea artistică internațională! A murit la vârsta de 69 de ani una din membrele celebrei formații Baccara.

Piese ca ”Yes Sir, I Can Boogie”, ”Sorry I’m a Lady” sau ”Parlez-Vous Français?” sunt și acum fredonate de iubitorii genului.

Doliu uriaș în lumea artistică internațională! S-a stins María Mendiola

Cântăreaţa María Mendiola, parte a duo-ului spaniol Baccara, cunoscut pentru piesa ”Yes Sir, I Can Boogie”, a murit sâmbătă, la vârsta de 69 de ani, potrivit BBC.

Cristina Sevilla, partenera ei din grup, a anunţat pe Instagram: ”Draga mea Maria, minunată artistă, dar mai ales prietena mea, ne-a părăsit”.

Mendiola a format Baccara cu o altă cântăreaţă, Mayte Mateos, în 1977, pe când amândouă erau dansatoare de framenco în insula Fuerteventura. Au fost remarcate de un director al unei case de discuri, care le-a mijlocit un contract cu RCA Records in Marea Britanie, şi le-a oferit ”Yes Sir, I Can Boogie” ca prim single.

Piesa disco, asemănătoare ”Don’t Leave Me This Way” a Thelmei Houston, a ajuns în fruntea topurilor în zece ţări europene, inclusiv în Regat. A fost vândută în 16 milioane de copii, mai mult decât reuşise orice grup feminin la acel moment.

Cu versiuni cântate de Sophie Ellis-Bextor, The Fratellis şi Goldfrapp, cântecul a revenit în atenţie toamna trecută, după ce a fost adoptat de naţionala de fotbal a Scoţiei ca imn neoficial pentru Euro 2020.

A participat la Eurovision

După ”Yes Sir, I Can Boogie”, albumul ”Baccara” a devenit un succes, iar single-ul ”Sorry I’m a Lady” a devenit un al hit al grupului, la începutul anului 1978.

În acelaşi an, cântăreţele au participat la Eurovision Sing Contest cu piesa ”Parlez-Vous Français?”, reprezentând Luxemburgul. S-au clasat pe locul al şaptelea, după ce Izar Cohen (Israel) a câştigat cu ”A-Ba-Ni-Bi”.

Baccara a mai lansat două albume, dar la jumătatea anilor 1980 Mendiola şi Mateos au ales să nu mai colaboreze, lansând două versiuni ale grupului – Baccara şi New Baccara – care au înregistrat şi susţinut concerte separat.

Versiunea lui Mendiola, cu Marisa Pérez, a avut ceva mai mult succes, cu piese ca ”Touch Me”, ”Fantasy Boy” şi ”Call Me Up”. Pérez a renunţat după ce a fost diagnosticată cu artrită în 2008 şi a fost înlocuită cu Cristina Sevilla.