Doliu la Hollywood după ce actorul american Ed Asner, cunoscut pentru rolurile din „The Mary Tyler Moore Show”, „Lou Grant” şi „Grace & Frankie”, s-a stins din viață. Acesta avea 91 de ani și a fost de şapte ori premiat cu Emmy.

Tragicul anunț a fost făcut de agentul său. Acesta a confirmat pentru Variety că actorul s-a stins din viață pe 29 august, înconjurat de familia sa, fără a preciza însă care a fost cauza decesului.

Amintim faptul că pe lângă cariera sa în domeniul filmului, Asner, care şi-a împrumutat vocea pentru filmul animat „Up” (2009), a lucrat multe decenii pentru televiziune.

Totodată, rolul Lou Grant din „The Mary Tyler Moore Show” i-a adus trei premii Emmy şi, după ce programul a fost încheiat, a revenit cu acelaşi personaj într-un show propriu pentru care a câştigat două Emmy. Alte două trofee au recompensat munca lui în miniseriile „Rich Man, Poor Man” şi „Roots”.

Cel mai recent, acesta a jucat în „Grace & Frankie”, „Cobra Kai” şi şi-a împrumutat vocea pentru „American Dad!”.

Doliu în lumea filmului. Actorul premiat cu șapte Emmy a murit

În același timp, în industria filmului, el a fost respectat, în special pentru activismul său privind diverse cauze liberale şi pentru modul în care a condus Sindicatul actorilor americani, din 1981 până în 1985. Totodată, în ultimii săi ani de viață actorul s-a exprimat împotriva actualei conduceri SAG-AFTRA, mai ales din cauza schimbărilor în planul de sănătate.

La un momendat a ocupat funcția de președinte al Sindicatului, fiind aspru criticat pentru declarațiile politice legate de implicarea SUA în El Salvador. Pentru toate opiniile sale, acesta ar fi fost sancționat cu aproape 60.000 de dolari pe episod, iar ulterior CBS a anulat serialul „Lou Grant” după cinci sezoane fără să dea prea multe explicaţii.

Acest lucru nu a fost un impediment pentru Asner, care a continuat să critice standardele de muncă din industrie şi să lupte pentru sindicalizare. El a mai făcut parte din distribuţia unor producţii de televiziune ca „A Small Killing” şi „A Case of Libel”, dar a jucat şi în filmele „Skin Game”, „Fort Apache the Bronx”, „Daniel” şi „JFK”.

Totodată, în perioada 1990 – 2000, a apărut în „Academy Boyz”, „Hard Rain”, „The Bachelor”, „Above Suspicion”, „Elf” şi „Enchanted Cottage”. În anul 2002 a jucat rolul papei într-un film italian de televiziune, „Pope John XXIII”. A mai fost nominalizat la Emmy pentru rolurile din „The Christmas Card” şi „CSI: NY”.

Tot în acelaș an a primit și din partea SAG trofeul pentru întreaga activitate, iar în 2003 a fost inclus în Academy of Television Arts & Sciences Hall of Fame. Ed Asner a avut patru copii şi a fost căsătorit de două ori, mariaje care s-au încheiat cu divorţuri.