Steve Harwell a murit pe 4 septembrie 2023, la vârsta de 56 de ani, după ce, în ultimele zile a primit îngrijiri paliative. I-au fost alături până în ultima clipă, prietenii și familia, scrie Rolling Stone.

A murit în urma unei insuficiențe hepatice

Solistul trupei Smash Mouth a murit în urma unei insuficiențe hepatice provocate de consumul de droguri și alcool. În 2021, Steve Harwell a părăsit trupa, care a continuat să țină concerte alături de vocalistul Zach Goode. ”Harwell a primit îngrijiri paliative într-un hospice în urma unor complicații medicale. Cauza morții a fost insuficiența hepatică”, a confirmat managerul trupei Robert Hayes pentru Rolling Stone.

Muzicianul, cunoscut mai ales pentru hituri precum „All Star” și „I’m a Believer”, a murit „înconjurat de familie și prieteni”, a mai declarat el. Hayes i-a adus un omagiu artistului, despre care spune că a fost un simbol al muzicii rock din anii 90, înregistrând mai multe albume și single-uri, vânzând peste 10 milioane de albume cu trupa sa în întreaga lume.

Moștenirea lui Steve va trăi prin muzică

„Steve a decis să părăsească trupa Smash Mouth în urmă cu doi ani, iar trupa a continuat să facă turnee cu noul vocalist Zach Goode”, a spus Hayes.

„Aceasta fiind spuse, moștenirea lui Steve va trăi prin muzică. Alături de Steve, Smash Mouth a vândut peste 10 milioane de albume în întreaga lume și a ajuns pe primele locuri în topurile muzicale cu două single-uri de succes, cinci single-uri în Top 40, trei single-uri Hot 100, patru albume Billboard 200 și o nominalizare la Grammy, ca să nu mai vorbim de muzica creată pentru câteva filme și, desigur, pentru ”Shrek”, a continuat el.

Celebru pentru hitul ”I’m A Believer” de pe coloana sonoră a filmului de animație Shrek

În 2000, trupa a fost nominalizată la Premiile Grammy pentru cea mai bună interpretare a unui duo sau grup pop, cu piesa „All Star”, când Steve Harwell era încă solistul trupei, și a fost premiată cu discul de platină. Piesa a devenit foarte cunoscută după ce a apărut pe coloana sonoră a filmului de animație Shrek, în 2001, împreună cu piesa „I’m A Believer”.

”Steve ar trebui să rămână în amintirea noastră pentru concentrarea și determinarea sa de a atinge culmile celebrității muzicii pop. Și faptul că a atins acest obiectiv, aproape imposibil, cu o experiență muzicală oarecum limitată, face ca realizările sale să fie cu atât mai remarcabile. Singurele sale instrumente au fost farmecul, carisma și ambiția lui. Steve și-a trăit viața la maximum”, a mai spus Hayes.

Steve Harwell
SURSA FOTO: Getty Images

Harwell s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert

Harwell și-a început cariera muzicală în San Jose, California, ca rapper, cu grupul F.O.S. (Libertate de exprimare). După dispariția grupului, a început să lucreze cu prietenul său, bateristul Kevin Coleman, în 1990. Apoi a făcut echipă cu chitaristul Greg Camp și cu basistul Paul Delisle. Albumul lor de debut, ”Fush Yu Mang”, s-a lansat în 1997 prin Interscope, „Walkin’ on the Sun” devenind un hit și ajungând pe primul loc în topul Billboard Modern Rock Tracks și pe locul doi în topul Hot 100. Dar „All Star” a fost cel mai mare hit din cariera lor.

Cântecul a fost inclus în numeroase coloane sonore ale uno filme, inclusiv în ”Shrek”. Deși a fost un pilon principal al trupei, Harwell avea ieșiri violente pe scenă, înainte de a părăsi grupul, în 2021. La un spectacol din Fort Collins, Colorado, în 2015, în timpul bis-ului, i-a acuzat de blasfemie pe cei care au aruncat cu pâine pe scenă. Ulterior, și-a cerut scuze. În august 2016, Harwell s-a prăbușit pe scenă, în timpul unui concert și a fost transportat la Urgență.