Doliu în lumea presei după ce romanciera şi jurnalista spaniolă Almudena Grandes s-a stins din viață. Tragicul anunț a fost făcut de şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez. Potrivit acestuia, jurnalista a murit în cursul zilei de sâmbătă, la vârsta de 61 de ani.

Totodată, Almudena Grandes, a pierdut lupta cu cancerul, diagnostic pe care l-a făcut public de abia în luna octombrie. Trebuie menționat faptul că aceasta s-a remarcat cu ultimul său roman erotic care a făcut senzaţie recent cu o istorie a contemporană a Spaniei.

„Pierdem una dintre scriitoarele de referinţă ale epocii noastre. Angajată şi curajoasă, şi care a povestit istoria noastră cu un punct de vedere progresist. Amintirea ta, opera ta vor fi întotdeauna cu noi, Almudena Grandes”, a scris pe Twitter şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez, potrivit AFP.

La rândul său, Institutul Cervantes a transmis un mesaj la fel de emoționant.

„Spunem adio cu mare greutate Almudenei Grandes, naratoare fundamentală a literaturii spaniole, plecată mult prea devreme. Almudena Grandes a portretizat cu măiestrie istoria noastră recentă şi a dat voce celor care nu au avut-o niciodată”, a scris pe Twitter Institutul Cervantes.

Doliu imens. A murit o scriitoare celebră

Almudena Grandes are o carieră impresionantă. Aceasta s-a născut la Madrid în 1960 și  a devenit cunoscută cu un roman erotic care a stârnit scandal în 1989, „Las edades de Lulu”, volum care a fost ecranizat în Franţa în 1990 sub titlul „Les vies de Loulou”.

Ulterior, în anul 1991, jurnalista a mai publicat „Te llamaré viernes”, o poveste de dragoste între marginalizaţi, într-un Madrid ostil, apoi, în 1994, „Malena es un nombre de tango”, roman apreciat în care a tratat una dintre temele recurente: o tânără imperfectă şi rebelă care se luptă pentru a-şi găsi locul în lume contra normelor sociale.

Planurile ei s-au schimbat din 2010, când s-a lansat într-un proiect ambiţios în şase volume care povestesc anii de după Războiul civil din Spania. Astfel, ea a semnat regulat editoriale în marele cotidian El Pais iar la mijlocul lunii octombrie a scris despre cancerul cu care fusese diagnosticată.

Amintim faptul că Almudena Grandes a fost o militantă pentru numeroase cauze, femeile sau ajutor pentru migranţi, și tocmai din acest motiv i-a luat apărarea în 2010 judecătorului Baltazar Garzon care a fost acuzat că a vrut să ancheteze crimele amnistiate ale regimului franchist, semnând un manifest împreună cu cineastul Pedro Almodovar şi cu poetul comunist Marcos Ana.