Un comediant legendar a murit la vârsta de 94 de ani! Este considerat părintele stand-up-ului modern

Un prieten al comediantului a confirmat pentru bbc.com că Mort Sahl s-a stins în Mill Valley, California, la  vârsta de 94 de ani.

Amintim că regretatul comediant este considerat părintele stand-up-ului modern, după ce satira lui politică l-a transformat într-un personaj foarte popular în anii 1950.

Materialele sale au pus temeliile satirei politice moderne

De asemenea, materialele scrise de Mort Sahl despre Războiul Rece au pus temeliile satirei politice moderne. Amintim că acesta s-a născut în Montreal și s-a mutat cu familia în Los Angeles, când era copil. Mai apoi, și-a început cariera de comediant într-un club din San Francisco, potrivit sursei menționate.

Sahl a găzduit și prima ediție a Premiilor Grammy în 1959 și Gala Oscar din același an, după ce a cucerit cluburile de comedie din SUA. Din acest motiv, revista Time l-a elogiat pe acesta în 1950.

Mort Sahl, care a jucat și în câteva filme, a apărut frecvent ca oaspete în talk show-ul lui Johnny Carson, „The Tonight Show”, de la NBC.

BBC amintește că Sahl urca mereu pe scenă cu un ziar, în care avea notițe despre numărul său de comedie și prefera poveștile bine structurate, în defavoarea glumelor dintr-o bucată, numite „one liner”.

„E aici vreo persoană pe care n-am jignit-o?”, se întreba de multe ori maestrul comediei.

„Un conservator este cineva care crede în reformă. Dar nu acum”, glumea el despre conservatori. Totuși, nici liberalii nu au scăpat de el.  „Liberalii sunt acei oameni care fac lucrurile corecte din motive incorecte, pentru a se simți bine zece minute”, a mai spus Sahl într-un număr de-al său.

S-a amuzat și pe seama lui Kennedy

Amintim că Sahl l-a ridiculizat și pe președintele american John F. Kennedy, care a fost asasinat în 1963. Totuși, cariera artistului a luat o turnură negativă, după ce a ținut spectacole în care ironiza varianta oficială a asasinării lui JFK.

Mai apoi, cariera lui Sahl s-a revigorat după scandalul Watergate, din 1970, soldat cu demisia lui Richard Nixon. Totodată, criticile sale față de războiul din Vietnam i-au adus noi susținători în anii 1970.

Trebuie menționat că legendarul comediant a continuat să apară pe scenă chiar și la 80 de ani, după ce suferise un infarct. La aceeași vârstă, a început să predea un curs de gândire critică la Claremont McKenna College din California. Din păcate, toate cele patru căsnicii ale lui Mort Sahl s-au terminat cu un divorț iar singurul său fiu a murit în anul 1996.