Doliu în lumea sportului la nivel mondial după ce Dusan Ivkovic, unul dintre legendarii antrenori ai baschetul european, s-a stins din viață în această dimineață la Belgrad. Acesta avea 77 de ani și s-a luptat ani întregi cu mai multe afecțiuni.

Goran Kalinic, președintele celor de la Radnicki a făcut anunțul tragic. Potrivit acestuia, antrenorul s-a stins din viață în cursul dimineții de joi, la un spital din Belgrad. În ceea ce privește cauza morții, potrivit sursei citate, acesta suferea de mai multe afecțiuni printre care și apă la plămâni.

„La ora 6.50 dimineața, Dusan Ivkovic a murit într-un spital din Belgrad din cauza apei din plămâni și alte afecțiuni”, a declarat pentru mass-media Goran Kalinic, președintele celor de la Radnicki.

Trebuie menționat faptul că Ivkovic, în vârstă de 77 de ani, părăsise acest sport în 2016 când s-a retras din activitate. De asemenea, în anul 2009 el a fost cel care a antrenat naționala Serbiei gratis, atunci cînd federația din această țară avea mari probleme financiare.

Doliu în lumea sportului. A murit cel mai de succes antrenor din Europa

În ceea ce privește activitatea sa, în primă fază el s-a implicat în baschet a început ca jucător, perioadă în care a apărat doar tricoul celor de la Radnički (1958-68). La același club și-a început cariera și ca antrenor cu Radnički, din 1982 până în 1984.

A bifat mai multe echipe de succes în întreaga sa activitate. În afară de clubul său de origine, a antrenat de-a lungul anilor formații precum Partizan, Aris, Sibenik, PAOK, Panionios, AEK Atena, Olympiacos, Voivodina, Dinamo Moscova, CSKA Moscova și Efes.

Totodată, presa sârbă scrie despre Dusan Ivkovic că a fost unul dintre cei mai de succes antrenori europeni din toate timpurile, în special pentru activitatea sa în fruntea echipei naționale iugoslave, pe care a condus-o la aur într-o Cupă Mondială (Argentina 1990) și în trei Europene (Zabreb 1989, Roma 1991 și Atena 1995).  În același timp, tot el a fost cel care a condus Iugoslavia la un argint olimpic la Seul 1988.

De-a lungul carierei sale antrenorul a bifat mai multe premii. Ivkovic a câștigat două Euroligi ca antrenor al lui Olympiacos (1997 și 2012), o Cupă Saporta (AEK 2000), o Cupă Korac (Partizan 1979) și o Cupă ULEB (Dinamo Moscova 2006).