Doliu imens în România după ce o adevărată legendă s-a stins din viață. Este vorba despre meşterul popular Toader Bârsan, supranumit și ambasador al turismului maramureşean, care a încetat din viață în cursul zilei de marți, la vârsta de 78 de ani.

Tragicul anunț fost făcut marţi de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului. Potrivit sursei citate, acesta a lăsat în urmă o soție, dar și doi fii îndurerați, unul dintre ei fiind preot.

„Cu multă întristare şi durere în suflet, vă aducem la cunoştinţă faptul că domnul Toader Bârsan, meşterul popular cioplitor în lemn din localitatea Bârsana şi ambasador al turismului maramureşean, a trecut la Domnul, astăzi, la vârsta de 78 de ani. Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, împreună cu preoţii şi monahii care l-au cunoscut, transmit condoleanţe şi mângâiere şi alinare sufletească familiei îndoliate, soţiei Anuţa, celor doi fii, părintele Teodor – slujitor la Mănăstirea Bârsana şi domnului Ion Bârsan – care, împreună, duc cu multă dragoste mai departe arta sculpturii în lemn şi construirea de biserici de lemn”, precizează Episcopia.

De menționat este faptul că Toader Bârsan s-a făcut remarcat în urmă cu mai bine de 30 de ani. El a fost cel care a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia poarta de intrare lângă mormântul arhiepiscopului Justinian, în anul 1988. Totodată, el a a mai construit și troiţa din faţa cimitirului lăcaşului monahal.

Doliu în România. A murit o legendă a Maramureșului

Numele de „ambasador al turismului maramureşean” i-a fost dat în contextul în care Toader Bârsan este meşterul care a făcut cunoscut numele Maramureşului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureşeană. Prin această poartă a trecut inclusiv Bill Clinton, preşedintele Statelor Unite ale Americii, din acea vreme, scrie Episcopia.

Într-un interviu acordat în urmă cu mai bine de șase ani, artistul declara că o poartă maramureșană ascunde mai multe decât se poate vedea cu ochiul liber.

”O adevărată poartă maramureşeană nu poate să nu aibă arborele vieţii. De el aparţine funia, colacul înseamnă bogăţie, rozeta – soarele. Aici avem fagurele de miere, aici peştele, simbolul curăţeniei, aşa să fie omul de curat la suflet cum e peştele pe dinafară, că el numai în apă trăieşte”, mărturisea artistul, în anul 2014.

De menționat este afptul că, având în vedere întreaca sa activitate și în semn de recunoştinţă pentru promovarea culturii şi a meşteşugurilor maramureşene, Toader Bârsan a primit în urmă cu câţiva ani, de la Consiliul Judeţean Maramureş, titlul onorific de „Ambasador al Turismului Maramureşean”.