Scriitorul și scenaristul Adrian Lustig a murit. Soțul Eugeniei Vodă s-a stins discret, aşa cum i-a fost viaţa, departe de reflectoare.

Născut pe 29 septembrie 1953, acesta a scris scenariul câtorva filme cunoscute din România. Enumerăm aici Nunta mută (2008), Minte-mă frumos (2012), Lindenfeld, o poveste de dragoste (2013), „Minte-ma frumos in centrul vechi” (2017) sau Funeralii fericite (2013).

A scris de asemenea piese de teatru (Poker, Clinica, Nepotu’) dar și romane de succes (Romanta cu stagiari, Un loc pe roata, Legea timiditatii universale, Un ceai cu tipele de simbata), conformWikipedia.

Serghei Niculescu Mizil a anunțat vestea tristă

Vestea tristă a fost dată de Serghei Niculescu Mizil pe Facebook.

„Cele mai proaste zile sunt alea-n care auzi c-ai mai pierdut un prieten. E vorba de Adrian Lustig. Scriitor și scenarist de top, prieten de-o viată. Dac-ați văzut “Nunta mută” sau “Funeralii fericite”, în care-am jucat și eu, știți despre ce vorbesc. Dacă nu, puneți mâna și vedeți-le. Păcat, mare păcat, da’ asta-i viața”, a scris Serghei Niculescu Mizil pe Facebook.

Profesioniștii, cea mai urmărită emisiune cu profil cultural

Născută pe data de 4 martie 1959 în orașul multicultural Sighișoara, Eugenia Vodă este unul dintre cei mai apreciați critici de film și realizatori TV din România. A absolvit Institutul de Artă teatrală și cinematografică „I.L. Caragiale”, secția teatrologie-filmologie.

Din anul 2000 a realizat emisiunea Profesioniștii difuzată de TVR 1, emisiune care a făcut-o cunoscută marelui public. Aceasta a fost declarată cea mai urmărită emisiune cu profil cultural din România. Emisiunea a fost caracterizată ca având „nerv”, în condițiile în care Eugenia Vodă mizează pe „senzaționalul normalității”, a arătat cinemagia.ro.

Eugenia Vodă fost distinsă cu numeroase premii

Eugeia Vodă a mai realizat seria de emisiuni Planeta Cinema și, la România literară, rubrica intitulată „Cronica filmului”. A publicat cărțile „Cinema și nimic altceva”, „Scurte întâlniri” și „Planeta Cinema”. În calitate de critic de film, a făcut parte din juriile FIPRESCI la festivaluri internaționale de film.

A fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul Clubului Român de Presă pentru cel mai bun talk show, Premiul criticii pentru cea mai bună emisiune de televiziune, Premiul UCIN pentru critică de film, Premiul „Ion Cantacuzino” al Asociației Criticilor de Film pentru publicistică de cinema.