Este doliu în România, în lumea radiodifuziunii, dar şi a pasionaţilor de fotbal! Ion Ghițulescu, celebrul realizator al emisiunii radiofonice “Fotbal, minut cu minut”, a murit la vârsta de 90 de ani.

Născut la Bucureşti pe 27 august 1930, Ion Ghițulescu a urmat cursurile Facultăţii de Ziaristică din Bucureşti, iar începând cu 1951 a devenit reporter la Radiodifuziunea Română, Secţia Sport.

Timp de aproape trei decenii, între 1960 şi 1989, a fost şeful Secţiei Sport şi Informaţii în cadrul Radiodifuziunii Române. După Revoluţie, până în anul 1996, Ion Ghițulescu a fost director al Direcţiei Programe a SRR.

Ar fi putut ajunge jucător de rugby, dacă n-ar fi suferit mai multe accidentări

În tinereţe, a practicat baschet și rugby. A ajuns până în lotul național de juniori la rugby, dar a abandonat după ce unul dintre marii jucători ai României, Rene Chiriac, i-a provocat o fractură la picior, ce a urmat unei alte fracturi, la umăr, relatează Radio România Reşiţa.

În toamna anului 1964, Ion Ghițulescu i-a propus şefului de atunci al Radio-televiziunii să realizeze o emisiune de transmisiuni fotbalistice în direct, după modelul din Franța și Italia. În primăvara lui 1965, a fost prima ediţie a emisiunii „Fotbal minut cu minut”, din cabina 35, proaspăt construită, un loc din care se puteau realiza 15 legături diferite.

La început, emisiunea creată şi moderată de Ion Ghițulescu se numea “Cu microfonul printre sportivi” şi transmitea diferite sporturi în direct. “Fotbal, minut cu minut” se numea doar miercurea, când erau meciuri din Cupa României.

Între anii 1965-1989 a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Presei Sportive din România, iar după Revoluţie, între 1990 şi 1996, este numit director al Direcţiei Programe a SRR şi membru în Consiliul de Administraţie. În 1996 s-a pensionat pentru limită de vârstă, dar a continuat să lucreze în radio, în perioada 1996-2005 fiind consilier al preşedintelui-director general al Radioului.

Ultima transmisiune sportivă în direct a lui Ion Ghițulescu a fost în septembrie 2002, la meciul de fotbal Gloria Bistriţa – FCM Braşov.

“BBC a făcut la un moment dat un studiu despre audiența incredibilă pe care o avea emisiunea”

În octombrie 2003, Ion Ghițulescu a primit Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler de la preşedintele Ion Iliescu, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la inaugurarea emisiei Societăţii Române de Radiodifuziune.

“Iolanda Balaş mi-a dat ocazia să transmit 13 recorduri mondiale. În primăvara următoare, în anul 1965, am pornit emisiunea. Între timp, se făcuse cabina 35, cabina din care se puteau face 15 legături diferite. Din ea s-a realizat „Fotbal minut cu minut”.

BBC a făcut la un moment dat un studiu despre audiența incredibilă pe care o avea emisiunea aceasta în România. Mi-e clar că fără radio aș fi fost un ilustru necunoscut. Iar voi n-ați mai fi venit niciodată să-mi ascultați poveștile”, povestea Ion Ghițulescu într-un interviu.

Fotbaliştii săi favoriţi au fost Nicolae Dobrin şi Gheorghe Hagi.