Cei doi își vor exercita funcțiile de conducere pentru o perioadă de 60 de zile, conform deciziei luate de birourile permanente.  Amintim faptul că, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a precizat că numirea a fost făcută pentru a asigura conducerea acestor instituţii în urma deciziei de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale.

În ceea ce privește ședința birourilor permanente organizată joi, parlamentarii PSD nu au participat.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu a anunțat că lipsa de cvorum a fost cea care a dus la o astfel de decizie, ea prezentând dispozițiile legii privind organizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

„Constatăm că nu este cvorum. Faţă de această situaţie, vă amintesc dispoziţiile art. 46 alin. 8 din Legea 41/1994 privind organizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. În situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari”, a spus, miercuri, preşedintele Senatului, Anca Dragu.

PSD-ul atactă deciziile luate de birourile permanente

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a vorbit și el despre situația de astăzi. Potrivit acestuia, actuala putere a acţionat în acest fel pentru a numi conducerile interimare la TVR şi la Radioul public prin decizii ale Birourilor permanente reunite, care nu pot fi atacate la Curtea Constituţională.

În acest context, social democrații analizează să atace în contencios administrativ deciziile luate de Birourile permanente reunite privind numirea directorilor generali interimari ai TVR şi Radioului public, a adăugat Romaşcanu.

Amintim faptul că pe 11 mai, Ramona Săseanu şi Liviu Popescu au fost numiţi de Parlament, directori generali interimari ai SRTv, respectiv SRR, după ce plenul a respins rapoartele de activitate şi conturile de execuţie bugetară pe anii 2017, 2018, 2019, ceea ce a dus la demiterea Consiliilor de Administraţie ale celor două societăţi.

Pe 17 iunie, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea Partidului Social Democrat şi a decis că hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR sunt neconstituţionale.