Arhiepiscopul Desmond Tutu a murit la vârsta de 90 de ani. Acesta a fost un simbol al luptei împotriva apartheidului în Africa de Sud și un laureat al premiului Nobel pentru pace în 1984. Decesul lui a fost confirmat într-un comunicat emis de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, relatează BBC.

„Este încă un capitol de doliu în despărţirea naţiunii noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat moştenire o Africă de Sud eliberată”, a spus preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa

Arhiepiscopul Desmond Tutu, cleric şi teolog, activist pentru drepturile omului, a primit premiul Nobel pentru Pace în 1984. El a mai fost propus pentru a primi distincţia în 1981, 1982 şi 1983.

A fost un laureat al premiului Nobel pentru pace

Comitetul de selecţie Nobel a dorit să recunoască un sud-african şi a considerat că Tutu este o alegere mai puţin controversată, la acea vreme, decât Nelson Mandela sau Mangosuthu Buthelezi.

În luna decembrie a anului 1984, Tutu a participat la ceremonia de la Oslo, înainte de a reveni acasă. Banii obţinuţi odată cu medalia Nobel i-a împărţit cu familia sa, cu echipa SACC (South African Council of Churches), şi un fond de burse pentru sud-africanii aflaţi în exil.

Desmond Tutu a fost al doilea sud-african laureat al premiului, după Albert Luthuli în 1960. Guvernul din Africa de Sud şi presa centrală au minimalizat subiectul sau au adus critici, în timp ce Organisation of African Unity a salutat alegerea ca reprezentând sfârşitul iminent al apartheidului.

Tutu a fost episcop de Johannesburg între anii 1985 şi 1986, apoi arhiepiscop de Cape Town, din 1986 până în 1996, în ambele cazuri fiind primul african de culoare care a deţinut aceste funcţii.

Din punct de vedere teologic, el a căutat să contopească ideile din teologia africană şi cea a persoanelor de culoare.

Desmond Tutu s-a născut pe 7 octombrie 1931. Acesta a fost diagnosticat cu cancer la prostată, în urmă cu mai bine de două decenii.

La începutul anului 2018, a anunţat că renunţă la rolul de ambasador al ONG-ului britanic Oxfam, pătat de un scandal sexual.