Doliu în Biserică! Un părinte renumit a murit chiar pe scaunul de spovedanie. Enoriașii au fost sfâșiați

În urma tragicului eveniment, Episcopul Macarie Drăgoi a transmis „cu multă durere în suflet” că renumitul părinte a plecat din această lume „în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea și rugăciunea”.

„Cu multă durere în suflet am aflat că în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat din această lume vrednicul de pomenire părinte Dumitru Chiorbeja, preot paroh în satul Dreptu, județul Neamț, fiul său, preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja, fiind parohul comunității euharistice de la Haugesund în Regatul Norvegiei.

Părintele Dumitru a trecut la veșnicele lăcașuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea și rugăciunea, căutând până în ultima clipă a vieții sale de slujitor al lui Hristos să câștige suflete pentru Împărăția Cerurilor.

O viață de luptă și trudă încheiată eroic, așa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. Am slujit cu părintele Dumitru Chiorbeja de multe ori, atât în țară cât și în Episcopia Europei de Nord. Chiar anul acesta, pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla am liturghisit împreună la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele Muntelui Ceahlău. Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincția cea mai înaltă a Ortodoxiei românești boreale. Atotmilostivul Dumnezeu să odihnească în Cer sufletul părintelui Dumitru și să-i întărească familia sa trupească și pe cea duhovnicească iar pe noi toți să ne miluiască ca un Bun și de oameni Iubitor. Veșnica sa pomenire din neam în neam!”, a transmis Episcopul Macarie Drăgoi la trecerea la cele veșnice a Preotului Dumitru Chiorbeja.

A fost numit paroh în anul 1982

Amintim că regretatul părinte Dumitru Chiorbeja a fost numit paroh în Parohia Dreptu în anul 1982, unde a slujit până în ziua de 20 noiembrie 2021, timp de 39 de ani.

„În total, părintele Dumitru are 49 de ani de slujire preoțească. La Parohia Dreptu, s-a dovedit un bun slujitor a lui Dumnezeu și un harnic gospodar. A pictat biserica parohială, care a fost sfințită la data de 4 octombrie 1998, de către Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi al Bucovinei. Cu acest prilej, i-a fost acordată distincția de iconom stavrofor. În Parohia Dreptu a construit un așezământ social și casă parohială nouă, iar în satul Pârâul Fagului a reactivat cimitirul, unde a construit un paraclis și o casă de prăznuire. În anul 2019, a reparat acoperișul bisericii parohiale și a făcut lucrări de întreținere la turnurile acesteia”, a transmis părintele Mihai Damian.