Doliu în lumea muzicii după ce basistul reggae Robbie Shakespeare, parte a duo-ului Sly and Robbie, s-a stins din viață. Potrivit BBC, artistul a murit în Florida, unde fusese recent internat pentru o intervenţie chirurgicală la rinichi.

De menționat este faptul că, celebrul cântăreț, în vârstă de 68 de ani, a fost cel care a revoluționat sound-ului reggae, dar și muzica dancehall, arată sursa citată.

Vestea tragică a fost făcută de ministrul jamaican al Culturii, Olivia Grange. El a anunţat decesul lui, adăugând totodată că Shakespeare a fost unul dintre cei mai mari muzicieni ai ţării, citează BBC.

Robbie Shakespeare a avut o carieră de aproximativ 50 de ani și a colaborat cu artişti ca Madonna, Bob Dylan, No Doubt, Peter Tosh, The Rolling Stones şi Grace Jones.

El s-a născut în Kingston, în 1953 și  a învăţat să cânte la baz sub îndrumarea lui Aston Barrett de la The Wailers, trupa cu care a cântat Bob Marley. Totodată, la jumătatea anilor 1970, consacrat deja ca muzician talentat, a format alături de bateristul Sly Dunbar duo-ul care a devenit unul dintre cele mai influente grupuri reggae din istorie.

Doliu în lumea muzicii. A murit Robbie Shakespeare

Cei doi artiști au produs totodată și muzică pentru coloane sonore, între care „Buffy the Vampire Slayer” şi „Poetic Justice”. De asemenea, trebuie menționat faptul că Shakespeare a fost de 13 ori nominalizat la Grammy şi a câştigat două trofee – în 1984, pentru cea mai bună înregistrare reggae, cu „Anthem”, şi în 1998, pentru cel mai bun album reggae, cu „Friends”.

Amintim faptul că în 2020, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul al 17-lea între cei mai buni 50 basişti ai tuturor timpurilor, precizând că „Nici o altă entitate muzicală din era post-Marley nu a fost atât de omniprezentă în modelarea sunetului Jamaican și în aducerea acestuia la public.”

Prim-ministrul Jamaicai Andrew Holness a scris pe Twitter un mesaj similar. „Când vine vorba de jocul de bas reggae, nimeni nu se apropie de influența lui Robbie Shakespeare”, a spus acest.

Într-un interviu acordt pentru BBC în 2005, Shakespeare a explicat cum a venit cu ritmurile de bas distinctive ale duo-ului.

„Sly a început cu un ton de tobă și eu am spus: „Băiete, unde este tempo-ul?” El a spus: „Da, drăguț, te-am înțeles, doar fă-ți treaba”, și-a amintit el. „Și s-ar putea să cad făcându-mi treaba – și totul cade la locul lui”, mai spunea artistul.