Tragedie imensă chiar în perioada sărbătorilor de iarnă. O mare legendă s-a stins din viață. Este vorba despre naturalistul american Edward O. Wilson, supranumit un „Darwin al zilelor noastre”.

Tragicul anunț a fost făcut chiar de fundația acestuia. Potrivit sursei citate, naturalistul s-a stins din viață duminică, în cea de a doua zi de Crăciun, la vârsta de 92 de ani în Massachusetts, notează Reuters.

Trebuie menționat faptul că, alături de naturalistul britanic David Attenborough, Wilson era considerat unul dintre cei mai mari experţi din lume în domeniul ştiinţelor naturale şi al conservării.

Referitor la proiectul Half-Earth Project, iniţiat de Wilson, acesta a reprezentat un apel pentru protejarea a jumătate din suprafaţa de uscat şi de apă a Terrei astfel încât să existe suficiente ecosisteme diverse şi bine conectate pentru a anula fenomenul extincţiei speciilor, care se întâmplă într-un ritm fără precedent în ultimii 10 milioane de ani.

Tragedie imensă. S-a stins din viață „Darwinul zilelor noastre”

Toată activitatea acestuia nu a rămas neobservată, ci a ajuns chiar și în vizorul ONU. La un momentdat, Organizaţia Naţiunilor Unite a îndemnat statele membre să îşi ia angajamentul pentru conservarea a 30% din suprafaţa de uscat şi de apă, adică aproape dublu faţă de suprafaţa aflată în prezent sub efectul unei forme de protecţie, până în anul 2030, o ţintă cunoscută sub sintagma ”30 până în 30” şi inspirată în parte de Wilson.

Trebuie menționat faptul că, pe lângă partea științelor naturale și a conservării, Wilson a fost totodată și un expert de talie mondială în furnici. El a fost cel care a descoperit peste 400 de specii din aceste insecte, iar meritul său a fost recunoscut la nivel mondial.

Mai exact, naturalistul a fost recompensat de două ori în întreaga sa carieră, cu premiul Pulitzer şi a popularizat termenul ”biodiversitate”.

Naturalistul american Edward O. Wilson a fost totodată și profesor universitar la Harvard. Totodată, Wilson şi-a petrecut ultimii ani într-o comunitate de pensionari din nord-estul Statelor Unite. Pe baza informațiilor adunate, acesta a publicat recent un nou volum dintr-o lungă serie de cărţi despre biodiversitate, care a fost apreciat de cei din domeniu.